Senatorul USR PLUS de Dolj, Cosmin Poteraş, a depus miercuri o iniţiativă legislativă care să prevină accesul funcţionarilor publici declaraţi incompatibili de ANI la alte poziţii de conducere şi control la stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Legea ANI are lacune. În prezent, aleşii declaraţi incompatibili au interdicţie pentru 3 ani de a exercita funcţii publice elective, aşa că au descoperit această portiţă: nu mai pot ocupa funcţii alese, dar pot fi numiţi şi există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituţii şamd. Iniţiativa mea îşi propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici. Iniţiativa NU se referă la orice funcţie publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, a explicat Cosmin Poteraş, printr-un comunicat de presă al USR PLUS.
 
Potrivit sursei citate, modificările propuse de senatorul Cosmin Poteraş şi susţinute de alţi 58 de parlamentari USR PLUS extind interdicţia de 3 ani de ocupare a unor funcţii sau demnităţi publice şi la categoria funcţionarilor cu atribuţii de conducere şi control precum şi la categoriile de funcţionari contractuali care exercită atribuţii de conducere şi control; elimină sintagmele similare: funcţie electorală, funcţie eligibilă; introduce premisa imposibilităţii delegării unor atribuţii de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management şi care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate; abrogă Alin 5 al articolului 25 din Lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele şi condiţiile prescripţiei, prevăzute în dreptul comun.
 
Senatorul Cosmin Poteraş atrage atenţia că interdicţia este una temporară, respectă termenul de 3 ani prevăzut în legea actuală doar îl extinde categoria funcţiilor publice la care se aplică.
 
„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituţia îţi garantează dreptul să munceşti, nu să fii şef la stat pe viaţă”, mai precizează senatorul USR PLUS de Dolj.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.