Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că România a plătit 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani pentru asistenţă juridică în dosarele deschise în instanţe de către pensionarii care reclamă că nu li s-a calculat corect pensia, pentru că nu li s-au luat în calcul toţi factorii de contributivitate. Conform acesteia, 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate au câştig de cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimii cinci ani, România şi românii au plătit 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică a dosarelor pierdute în instanţă de către statul român în procese deschise de către pensionari. 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani. Doar anul trecut, într-o perioadă de criză, am plătit 10 milioane de lei asistenţă juridică. Această cifră demonstrează de fapt că un număr foarte mare de pensionari în momentul de faţă se află în situaţia, cu toate că au dosarele depuse la Casele de Pensii, să se ducă în instanţă şi să aibă câştig de cauză că în calculul pensiei nu s-au luat toţi factorii de contributivitate”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.

Ministrul a precizat că, de exemplu, nu au fost luate în calcul acordul global, orele suplimentare sau plata cu ora, pensionarii reclamând acest lcuru în instanţă.

Conform ministrului, în judeţul Covasna, 705 dintre pensionarii care şi-au cerut în instanţă drepturile au câştigat, Turcan subliniind că există şi judeţe în care au câştigat ”în proporţie de 90%”, mai ales în judeţele puternic industrializate.

”Aş spune că media, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei, deci 80%  dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a explicat ministrul.

Turcan susţine că această situaţie este ”o argumentaţie în plus” ca procesul de recalculare a pensiilor ”să fie dus la bun sfârşit”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.