Cel puţin 11 persoane au fost ucise în Afganistan, în explozia unei bombe care a vizat un autobuz, cu doar câteva ore înainte ca talibanii să decreteze un armistiţiu de trei zile, cu ocazia Eid al-Fitr, a anunţat luni Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atentatul - în care au fost rănite alte 28 de persoane - a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în provincia Zabul (sud-est), a declarat presei un purtător de cuvânt al ministerului, Tareq Arian.

Talibanii au anunţat luni un armistiţiu de trei zile, cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea musulmană care marchează încheierea Ramadanului, la două zile după un atentat vizând o şcoală, soldat cu peste 50 de morţi - majoritatea fete -, pe care Guvernul li l-a imputat.

”Ordonăm mujahedinilor din Emiratele Islamice (talibane) să înceteze orice atacuri vizând inamicul în toată ţara, din prima în a tria zi de Eid (al-Fitr)”, o sărbătoare a cărei dată este stabilită în funcţie de poziiţia Lunei, au anunţat într-un comunicat insurgenţii.

Eid al-Fitr urmează să înceapă miercuri sau joi.

”Dar dacă iinamicul dă vreum asalt sau comite vreun atac împotriva voastră în aceste zle, să fiţi pregătiţi să vă protejaţi şi să vă apăraţi viguros pe voi şi teritoriile voastre”, îndeamnă ei.

Anunţarea armistiţiului are loc după cel mai sângeros atac din ultimul an în Afganistan, care vizat sâmbătă o şcoală de fete.

În general, Guvernul răspunde decretând la rândul său un armistiţiu.

”Salutăm acest anunţ (...). Republica islamică este de asemenea pregătită şi va face un anunţ în curând”, a anunţat un purtător de cuvânt al negociatorului-şef Abdullah Abdullah, Fraidon Khawzon.

O serie de explozii a avut loc în faţa instituţiei şcolare, situată într-un cartier cu populaţie şiită hazara, vizată adesea de sunniţi extremişti, în vestul capitalei afgane, în contextul în care mulţi locuitoriîşi făceau cumpărături.

Peste 50 de persoane - majoritatea liceene - au fost ucise, iar alte aproximativ 100 rănite.

Talibanii neagă orice implicare în acest atentat, care a avut loc pe fondul retragerii celor 2.500  de militari americani staţionaţi în această ţară devastată de 20 de ani de război, în continuare pradă violenţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.