Confederaţia Sindicală ”Cartel Alfa” a transmis, referindu-se la Decaraţia de la Porto adoptată la Summitul Social din Portugalia, că este ”un rezultat important”. ”Sunt desigur declaraţii şi depinde mult de voinţa politică de a le transpune cu adevărat în măsuri cu impact pentru cetăţeni”, au transmis sindicaliştii, care au apreciat acordul şi faptul că liderii europeni au decis să ”privească dincolo de PIB ca singura măsură a succesului economic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un rezultat important astăzi, la Summitul Social de la Porto. Liderii Europeni s-au angajat:

- să reducă inegalităţile, să promoveze salarii corecte şi să lupte împotriva sărăciei şi discriminării

- să atingă noi obiective UE pentru creşterea ocupării forţei de muncă şi a formării profesionale şi pentru reducerea sărăciei

- să recunoască Pilonul European al Drepturilor Sociale drept element fundamental al redresării post-pandemie

Acestea sunt desigur declaraţii şi depinde mult de voinţa politică de a le transpune cu adevărat în măsuri cu impact pentru cetăţeni. Acest angajament este însă important, mai ales că urmează în curând votul în Parlamentul European asupra proiectului de Directivă privind salarii minime echitabile şi negocieri collective”, au transmis sindicaliştii Cartel Alfa.

Potrivit acestora, un alt element esenţial şi de impact agreat în cadrul Summitului de la Porto este faptul că ”liderii europeni au fost de acord să privească dincolo de PIB ca singura măsură a succesului economic şi să treacă la o abordare care să acorde prioritate bunăstării oamenilor”.

”Sindicatele şi organizaţiile patronale europene au convenit asupra unui set de 14 măsuri privind bunăstarea socială, economică şi de mediu concepute pentru a completa PIB-ul. Aceşti indicatori vor oferi o reprezentare mai bună a performanţelor economice ale unei ţări şi a modului în care aceasta se raportează la bunăstarea cetăţenilor săi.

Creşterea PIB nu înseamnă neapărat şi creşterea bunăstării cetăţenilor! În România ştim asta foarte bine, după ani la rănd în care ţara noastră a fost tigrul Europei, cu creşteri economice record, timp în care cetăţenii săi au rămas la fel de precari”, au mai transmis sindicaliştii.

Şefii de stat şi de guvern care au participat, în perioada 7-8 mai, la Summitul Social, au agreat ”Declaraţia de la Porto”, document care stabileşte agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.