Ciocniri între palestinieni şi poliţia israeliană au avut loc pentru a doua noapte consecutiv la Ierusalim, unde sâmbătă protestatarii au aruncat cu pietre spre forţele de ordine şi au aprins focuri la Poarta Damascului din Oraşul Vechi, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nouăzeci de palestinieni şi cel puţin un ofiţer israelian au fost răniţi, au anunţat medicii palestinieni şi poliţia israeliană.

Tensiunile au crescut din cauza unei posibile evacuări a palestinienilor de pe teritoriul revendicat de evrei.

Vineri, mai mult de 200 de palestinieni şi 17 poliţişti israelieni au fost răniţi în confruntările din apropierea moscheii Al-Aqsa, au anunţat serviciile de urgenţă şi poliţia.

Complexul unde se află moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul Vechi este unul dintre cele mai venerate locuri islamice, dar şi un loc sfânt pentru evrei, cunoscut ca Muntele Templului. Aici au avut deseori loc violenţe, însă cele petrecute vineri au fost printre cele mai grave din ultimii ani.

Cvartetul negocietorilor pentru Orientul Mijlociu - SUA, UE, Rusia şi ONU - şi-au exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la violenţe.

Sâmbătă, ciocnirile au izbucnit la Poarta Damascului, după ce zeci de mii de credincioşi s-au rugat la moscheea Al-Aqsa pentru Laylat al-Qadr, noaptea sfântă din luna Ramadanului.

Red Crescent (Semiluna Roşie) a transmis că cel puţin 90 de palestinieni au fost răniţi, iar 14 dintre ei au fost duşi la spital.

În prima parte a zilei de sâmbătă, poliţia israeliană a oprit zeci de autobuze care duceau credincioşi la moschee, iar mai mulţi palestinieni au fost arestaţi după violenţele de vineri.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că ţara sa acţionează responsabil pentru a garanta legea şi ordinea în timp ce menţine libertatea de rugăciune.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a condamnat ceea ce a spus că au fost „atacuri păcătoase” ale Israelului.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est de la războiul din 1967 şi consideră că întreg oraşul este capitala sa, deşi acest lucru nu este recunoscut de mare parte din comunitatea internaţională. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est ca viitoare capitală a unui stat independent la care speră.

Comunitatea internaţională a făcut de asemenea apel la calm, vineri, când furia oamenilor a crescut în urma ameninţărilor cu evacuarea a familiilor palestinieni din districtul Shaikh Jarrah din estul Ierusalimului.

Liga Statelor Arabe a făcut apel la comunitatea internaţională să intervină pentru a împiedica o evacuare forţată.

Curtea Supremă a Israelului va organiza luni o audiere în acest caz.

Separat de violenţele din Ierusalim, sâmbătă, Armata Israeliană a spus că o rachetă a fost lansată spre Israel de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza, controlată de Hamas. „Drept răspuns, un avion al nostru a lovit un post militar Hamas în sudul Gaza”, a fost anunţat pe Twitter de Forţele de Apărare Israeliene. Nu au fost date detalii, dar presa israeliană a scris că racheta a aterizat pe un câmp, fără să provoace victime sau pagube.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.