Justiţia italiană a autorizat extrădarea în Franţa a unui albanz suspectat de faptul că a furnizat o armă autorului atacului cu camionul la Nisa, la 14 iulie 2016, potrivit agenţiei italiene AGI, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel de la Napoli (sud) a dat joi seara undă verde unei extrădări a lui Endri Elezi, arestat la 21 aprilie, la Sparanise (Caserte, sud), pe numele căruia Franţa a emis un mandat european de arestare la 27 aprilie 2020.

În cadrul audierii, acest albanez, în vârstă de 28 de ani, a negat în bloc, potrivit AGI, acuzaţiile formulate împotriva sa.

”Eu nu am furnizat niciodată arme şi nu cunosc nicio persoană implicată” în atentatul de la Nisa, a declarat el.

Contactată de AFP, Curtea din Napoli nu a răspuns.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat, la 14 iulie 2016, de Ziua Naţională a Franţei, cu un camion în mulţimea adunată la malul mării, pe Promenade des Anglais, la Nisa şi a ucis 86 de oameni.

Potrivit autorităţilor franceze, Endri Elezi, alias ”Gino”, i-ar fi furnizat atacatorului o puşcă de asalt, care ar proveni de la o spargere şi care ar fi fost ascunsă într-o pădure, la Nisa, de către alt albanez.

Această hotărâre a justiţiei italiene intervine după ce Curtea de Apel de la Paris a confirmat în martie trimiterea în faţa unor juraţi a opt persoane - între care şi Endri Elezi - în acest dosar.

În contextul în care ancheta s-a încheiat, iar un proces a fost stabilit, este necesar să se dspună o anchetă suplimentară, în cadrul căreia albanezul să fie interogat şi supus unor expertize psihiatrice şi psihologice obligatorii, înainte de a fi eventual judecat, anunţa o sursă judicară franceză la arestarea acestuia.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a fost ucis prin împuşcare la volanul camionului, iar o curte cu juri specială urmează să examineze responsabilitatea membrilor anturajului său şi a intermediarilor implicaţi în circuitul armelor care-i erau destinate.

Endri Elezi a fost acuzat de ”asociere de răufăctori” şi încălcarea legislaţiei privind armamentul, în partea anchetei cu privire la un trafic de armament.

Însă procedura judiciară nu a putut demonstra că cinci suspecţi care i-au furnizat armament lui Lahouaiej Bouhle erau la curent cu planul atacului acestuia.

Astfel, calificarea teroristă a fost abandonată, iar suspecţii sunt trimişi în faţa unei curţi cu juraţi cu privire la infracţiuni de drept comun.

Procesul urmează să dureze mai multe luni, la Palatul de Justiţie de la Paris, după procesul atentatelor teroriste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Sanit-Germain.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.