Pentagonul a trimis întăriri în ţările vecine Afganistanului, pentru a apăra retragerea forţelor străine staţionate în această ţară, care se desfăţoară ”aşa cum s-a prevăzut”, a anunţat secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre confruntări armate intense în provincia Helmand, după ce armata americană a început sâmbătă să-şi retragă ultimii militari din ţară, Lloyd Austin a dat asigurări joi că acestea erau aşteptate.

”Lucrurile la care asistăm sunt lucruri la care ne aşteptam - o presiune sporită”, a declart el în această conferinţă de presă la Pentagon.

În vederea asigurării apărării retragerii, Pentagonul a ”poziţionat” în total şase bombardiere grele de tip B-52 şi 12 avioane de luptă de tip F-18 ”să asigure o susţinere, în caz că este necesar”, a anunţat, la rândul său, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley..

Aceste forţe se alătură grupului aeronaval USS Eisenhower, a cărui misiune la Golful Persic a fost prelungită.

Confruntări armate intense au izbucnit în weekend în Helmand (sud), după lansarea oficială, sâmbătă, a retragerii celor 2.500 de militari americani staţionaţi pe teritoriul afgan şi a celor 16.000 de angajaţi civili ai unor subcontractanţi ai Pentagonului.

Avioane americane au ajutat la respingerea acestei ofensive majore a talibanilor, care a obligat mii de afgani să-şi abandoneze locuinţele şi să fugă din calea violenţelor, în regiunea Lashkar Gah, capitala Helmandului.

Insurgenţii au cucerit un district în nordul Afganistanului şi au preluat controlulu asupra celui de-al doilea cel mai mare baraj din ţară, după luni de confruntări armate feroce, în provicnia Kandahar (sud).

Cei doi oficiali de la Pentagon au vrut însă să dea asigurări.

Lloyd Austin a subliniat că forţele afgane ”au contracarat atacul la Lashkar Gah şi s-au bătut bine”.

Generalul Milley a apreciat că ”este încă prea devreme pentru a trage concluzii”.

”Rămânem partenerii Guvernului afgan şi forţelor afgane şi sperăm ca, prin susţinerea noastră, forţele afgane să fie eficiente”, a subliniat secretarul Apărării.

”Ei au capacităţi destul de importante, dar noi credem că va fi dificil”, a recunoscut el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.