Conservatorii lui Boris Johnson îşi consolidează poziţia în nordul Angliei, unde au cucerit un bastion laburist, o ”victorie istorică” în alegerile locale şi regionale de joi, cu valoare de test naţional al puterii şi al unităţii Regatului Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Conservator (Tories) a reuşit să obţină un mandat de deputat la Hartlepool - pentru prima oară de peste 50 de ani în acest bastion al Partidului Laburist, situat în nord-estul Angliei.

”Este un rezultat istoric”, şi-a exprimat satisfacţia într-un comunicat o conducătorare a formaţiunii, Amanda Milling.

Această victorie consolidează poziţia conservatorilor, după ce au slăbit, în alegerile legislative din 2019, ”zidul roşu” laburist - regiuni din nordul Angliei afectate de dezindustrializare şi favorabile Brexitului.

Potrivit rezultatelor parţiale ale acestui scrutin parţial, printre primele anunţate în urma alegerilor locale şi regionale de joi, candidata conservatoare Jill Mortimer a obţinut 15.529 de voturi, aproape dublu faţă de scorul obţinut de către adversarul său laburist Paul Williams (8.589). 

Ea îi succedă alesului în exerciţiu, care a demisionat din cauza unor acuzaţii de hărţuire sexuală.

Înaintea rezultatelor oficiale, un balon uriaş care-l reprezintă pe Boris Johnson, cu braţele şi degetele ridicate în semn de victorie, a fost ridicat în faţa secţiei în care se numărau voturile.

Este vorba despre o lovitură aplicată liderului laburist Keir Starmer, şi un semn de rău augur înaintea alegerilor generale din 2024.

La preluarea conducerii Partidului Laburist (Labour), în urmă cu un an, el a promis să repună partidul pe şine, după deruta istorică în alegerile legislative din 2019.

”Este incredibil de dezamăgitor”, a declarat deputatul laburist Richard Burgon. ”Dăm înapoi în zone în care ar trebui să câştigăm. Conducerea Labour trebui să schimbe urgent direcţia”.

INDEPENDENŢĂ SCOŢIANĂ

Acest scrutin, organizat joi în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, la un an dupăce a fost amânat, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia covid-19, constituie primul test electoral al lui Boris Johnson după victoria zdrobitoare pe care a obţinut-o în alegerile legislative din 2019 şi după intrarea în vigoare a Brexitului pe care şi l-a dorit.

În Scoţia, unde se alege un nou Parlament regional, în joc se află viitorul ţării, în contextul în care separatiştii speră ca o largă victorie să le deschidă calea către un nou referendum de autodeterminare.

Rezultatele acestui scrutin nu sunt aşteptate mai devreme de sâmbătă seara.

Cota lui Boris Johnson pare să beneficieze de succesul campaniei de vaccinare masive împotriva covid-19, care a repus Regatul Unit pe calea către normalitate - în pofida unui bilanţ al pandemiei foarte greu, de peste 127.000 de morţi şi mai multor scandaluri, inclusiv cel al finanţării renovării apartamentului său de serviciu.

Johnson a îndemnat joi pe Twitter la vot cu partidul său, singurul în măsură, în opinia sa, să răspundă priorităţilor oamenilor, şi împotriva unei opoziţii care nu face decât să ”joace jocuri politice”.

În total, 48 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne, să acorde 5.000 de mandate în 143 de adunări locale în Anglia, în parlamentele galez şi scoţian şi la 13 primării, inclusiv la Londra, în cel mai important scrutin local de aproape o jumătate de secol.

În Scoţia, separatiştii din cadrul SNP, partidul premierului Nicola Sturgeon, speră să obţină o majoritate pentru a exercita presiuni asupra Guvernului central de la Londra în vederea organizării unui nou referendum pe tema independenţei provinciei.

Boris Johnson se opune acestui referendum ferm, apreciind că o asemenea consultare - după cea din 2014, în care 55% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea rămânerii în regat -, poate avea loc ”doar o dată într-o generaţie”.

Susţinătorii unui nou referendum subliniază că Brexitul - căruia i s-au opus 62% dintre scoţienii care au votat - a schimbat datele problemei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.