Ministrul Cercetării Ciprian Teleman afirmă, după ce laserul de la Măgurele a fostexclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure, că printr-o decizie din februarie,România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice, dând însă asigurări că echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi şi că ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni. Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deşi România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, precizează ministrul într-o postare pe Facebook.
El precizează că, până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare şi dezvoltare.
”Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, MAE, MCID şi IFIN HH. Opţiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorţiului, în acelaşi timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunităţii ştiinţifice din întreaga lume”, explică Ciprian Teleman.
Ministrul Cercetării dă asigurări că autorităţile de la Bucureşti menţin deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalţi actori implicaţi, atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ.
”ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat”, dă el asigurări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.