Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, în urma verificărilor legate de raportarea deceselor de COVID-19, s-a constatat că sunt diferenţe între raportări, dar singura cauză raportată de comisie a fost "o eroare de raportare în CoronaForms, unde la rubrica de deces nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii". Ea a precizat că eroarea a apărut în aproximativ o mie de cazuri, dar "diferenţele sunt însă un pic mai mari", motiv pentru care trebuie făcute analize suplimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihăilă a amintit, miercuri seară, la TVR, că raportul preliminar făcut de comisia care verifică raportarea deceselor de COVID-19 arată că există diferenţe.

"Nu aş vrea să spun cifre pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate, suntm luate cazurile individual aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19 şi aştept un raport în data de 7", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Referitor la posibilele cauze ale acestor diferenţe, Mihăilă a afirmat: "Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde la rubrica de deces nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ o mie de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie. Diferenţele sunt însă un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu nişte analize suplimentare".

În 28 aprilie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declara că raportul preliminar al comisiei care face verificări privind raportarea deceselor de COVID-19 arată că "există diferenţe". "Nu ştim încă exact care sunt cauzele, dar există diferenţe între diversele sisteme de raportare", preciza Mihăilă. Ministrul a afirmat că scopul verificărilor este de a analiza procese, nu oameni. "Aş vrea să dau date când avem rezultate exacte care apar după ce erorile de analiză sunt eliminate", adăuga Mihăilă.

Ea afirma că în 7 mai comisia va realiza o formă mai avansată a raportului, rezultatele urmând a fi comunicate.
 
"Raportarea se face in sistemul Alerte MS unde spitalele raportează numeric totalul deceselor COVID, raportarea din Corona Forms sunt datele care sunt deja validate de către reprezentaţii DSP-urilor şi de la INSP. Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, e o comisie care analizează aceste date. Aşteptăm rezultatul final, nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până nu avem o certitudine", completa Mihăilă.
 
Ministrul Sănătăţii arăta că diferenţele au apărut în prima jumătate a anului trecut.
 
"Mi-a fost transmisă o evoluţie a numărului de decese raportate, diferenţele au apărut din anul 2020 din prima jumătate a anului, au fost mici, au crescut atunci când numărul de pacienţi infectaţi a crescut. E singura corelaţie pe care am văzut-o eu. Nu este una dovedită statistic", explica Ioana Mihăilă.
 
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirma că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.  
 
Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a susţinut că sunt erori de raportare. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.