Serbia urmează să plătească 25 de euro atât fiecăruia dintre cetăţenii sârbi vaccinaţi împotriva covid-19, cât şi celor care se vaccinează până la sfârşitul lui mai, a anunţat miercuri preşedintele Aleksandăr Vucici, o iniţiativă guvernamentală care pare să fie prima de acest fel în lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre ţările din Europa în care vaccinarea populaţiei este una dintre cele mai avansate - 1,3 dintre cei şapte milionae de locuitori s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin împotriva covid-19 -, Serbia vrea astfel să-şi relanseze campania de vaccinare, în contextul în care interesul publicului a scăzut.

”Toţi cei care au fost vaccinaţi cu una sau ambele doze de vaccin şi toţi care se vor vaccina cal puţin cu o doză până la 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 euro)”, a anunţat Aleksandăr Vucici la un post local de televiziune.

Şeful statului sârb şi-a exprimat speranţa ca aproximativ trei milioane de persoane să se vaccineze până la sfârşitul lui mai cu cel puţin o doză de vaccin.

Această ţară balcanică a cumpărat milioane de doze de vaccin anticovid, atât de la laboratoare occidentale, cât şi de la concurenţa rusă şi chineză.

La sfârşitul lui martie, autorităţile sârbe au invitat timp de mai multe zile cetăţeni ai unor ţări din regiune să vină în Serbia să se vaccineze.

Autorităţile doresc, prin această nouă iniţiativă, ”să recompenseze oamenii care au dat dovadă de responsabilitate”, a declarat Vucici.

El a anunţat totodată că angajaţii sectorului public care nu au fost vaccinaţi nu vor mai putea primi indemnizaţii pe timpul concediului de sănătate, dacă s-au îmbolnăvit de covid-19.

”Nu am văzut vreodată în literatura medicală ca cineva să fie plătit pentru a se vaccina împotriva covid-19”, declară pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic.

”Am putea să fim primii nu doar în Europa, ci în lume”, apreciază el.

În alte ţări, societăţi au propus angajaţilor avantaje în cazul în care acceptă să se vaccineze împotriva covid-19.

Doctorul Zoran Radovanovic consideră însă că incitarea la vaccinare cu ajutorul banilor poate fi o armă cu dublu tăiş.

”Asta îi va determina pe unii care trăiesc într-o sărăcie extremă se se vaccineze, dar va provoca rezistenţa altora”, avertizează el.

”Logica este următoarea: dacă statul mă plăteşte să fac ceva şi îmi spune că este pentru binele meu, atunci e ceva putred”, declară acest expert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.