Deficitul comercial al Statelor Unite cu restul lumii a urcat în martie la un nou nivel record, de 74,4 miliarde de dolari, din cauza cheltuielilor de consum alimentate de cecurile de 1.400 de dolari distribuite populaţiei şi a revenirii semnificative a economiei interne, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este cel mai ridicat nivel al deficitului comercial al SUA după ianuarie 1992 şi reprezintă o creştere de 57.6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În februarie, deficitul comercial a atins 70,5 miliarde de dolari.

Deficitul comercial cu China a urcat cu peste 22%, la 36,9 miliarde de dolari, iar cel cu Mexicul a avansat cu 23,5%, la 8,4 miliarde de dolari.

”Măsurile de stimulare au permis consumatorilor americani să continue cheltuielile în timpul  pandemiei, dar restricţiile impuse sectoarelor unde interacţiunile umane sunt mari au deturnat cheltuielile consumatorilor de la serviciile produse pe piaţa internă către bunuri, dintre care multe sunt importate”, a scris Bill Adams, economist senior la PNC.

Exporturile au crescut de fapt pentru luna respectivă, cu 200 miliarde de dolari sau cu 6,6%. Dar acest lucru a fost compensat de o cerere continuă de bunuri importate, care a crescut cu 6,3% sau cu 274,5 miliarde de dolari.

Deficitul a crescut cu aproape 10% în 2021 şi a explodat de la nivelul de 47,2 miliarde de dolari în martie 2020, exact în momentul în care SUA intrau în primele zile ale pandemiei Covid-19.

Importurile au crescut cu 8,5% în 2021, în timp ce exporturile au scăzut cu 3,5%.

Adams a declarat că deficitul va scădea probabil în lunile următoare, pe măsură ce redresarea va progresa.

”Întrucât pandemia intră sub control în Statele Unite, consumatorii americani vor cheltui mai puţin pe bunuri importate, reducând importurile; iar străinii vor cumpăra mai multe exporturi din SUA pe măsură ce economiile lor se vor redresa în continuare”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.