Lidera conservatorilor din regiunea Madrid, care a sfidat luni de zile guvernul central prin menţinerea deschise a barurilor şi a magazinelor în timpul pandemiei de Covid-19, a câştigat marţi alegerile regionale, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Isabel Diaz Ayuso, candidată din partea Partidului Popular (PP), va avea nevoie de sprijinul a încă unui partid pentru a conduce în continuare regiunea, arată sondajul realizat de GAD3 pentru televiziunile TVE şi Telemadrid.

Dar PP şi-a mărit scorul de peste două ori, la 62-65 de locuri, de la 30 în 2019,  o victorie pentru Ayuso, care a mizat pe strategia sa relaxată pentru Covid-19 pentru atragerea alegătorilor.

Ciudadanos, formaţiune de centru-dreapta care a condus regiunea împreună cu PP, s-a prăbuşit, necâştigând niciun loc, comparativ cu 26 în urmă cu doi ani, arată sondajul.

În acest fel, partidul de extremă-dreapta Vox, care a pornit de la 12 locuri la 12-14, devine un candidat probabil pentru susţinerea lui Ayuso. Vox a susţinut deja coaliţia formată din PP şi Ciudadanos, iar întrebarea este acum dacă va cere să facă parte din guvern.

Dacă va fi confirmată victoria PP şi a dreptei în general al Madrid, acest fapt poate înclina balanţa la nivel naţional, prin întărirea dreptei.

Confirmarea câştigătorului va avea loc în următoarele ore.

Partidul PSOE al premierului Pedro Sanchez a coborât de la 37 de locuri la 25-28, potrivit sondajului, insuficiente pentru a permite socialiştilor şi altor partide de stânga să o concureze pe Ayuso.

Regiunea Madrid, unde trăiesc 7 milioane din cei 47 de milioane de locuitori ai Spaniei, a înregistrat luni o rată de 369 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori la nivelul ultimelor două săptămâni, faţă de o medie naţională de 223. Rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă este cea mai ridicată din Spania, de circa 44,7%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.