EximBank a anunţat marţi că acordă un credit de 18 milioane de lei companiei băcăuane Interagroaliment, parte a Grup Şerban Holding. Planul de investiţii bugetat pentru acest an de Interagroaliment este de 7,5 milioane de euro şi vizează proiecte în irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"EximBank a structurat un pachet financiar care asigură necesarul de capital de lucru pentru compania băcăuană Interagroaliment, parte a Grup Şerban Holding, cel mai mare jucător din domeniul producţiei agricole integrate din Moldova. Societatea a beneficiat de un credit în valoare de 18 milioane de lei, acordat cu garanţie de stat emisă în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari", a anunţat banca de stat.

Interagroaliment SRL este liderul grupului de firme Grup Şerban Holding, cu activitate integrată în agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi leguminoase, creşterea păsărilor, panificaţie, patiserie – cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban), distribuţie şi transport.

”EximBank îşi canalizează toate eforturile spre identificarea celor mai potrivite soluţii financiare pentru companiile româneşti aflate în căutarea de facilităţi care să le ajute să depăşească blocajele impuse de pandemie. La fel ca şi clienţii noştri, am învăţat să ne adaptăm rapid şi ne aşteptăm ca, având şi exemplul unor acorduri precum cel încheiat cu Grup Serban Holding, şi alţi întreprinzători să se îndrepte către noi pentru a beneficia de cele mai bune pachete de finanţare care să le asigure resurse pentru activitatea curentă sau pentru dezvoltare”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Activitatea companiei a fost afectată de declanşarea crizei sanitare care a determinat o diminuare a cererii pentru anumite produse, în special pentru domeniul HORECA, blocaje pe lanţul de aprovizionare, precum şi sincope în onorarea obligaţiilor de către parteneri. De asemenea, sistarea temporară  a depunerii cererilor şi restanţele înregistrate în acordarea de subvenţii, dar şi prelungirea termenelor de plată din partea clienţilor au impactat predictibilitatea cash flow-ului companiei.

”Pandemia ne-a forţat să trecem printr-o perioadă plină de provocări, determinându-ne să căutăm în mod constant soluţii într-un mediu extrem de impredictibil, însă este îmbucurător faptul că, în ciuda tuturor dificultăţilor, toţi colegii şi partenerii noştri, s-au mobilizat să ieşim cu bine din această încercare. În acest context, este de apreciat sistemul de garanţii oferit de EximBank în numele şi contul statului care nouă ne-a facilitat accesul rapid la finanţările necesare pentru capital de lucru şi pentru investiţii, în parteneriat cu mai multe bănci comerciale. Este o resursă extraordinară pe care companiile româneşti ar trebui să o exploateze la maximum, mai ales că variabilele încă persistă în economie, programul oferindu-ne stabilitatea pentru a ne focusa pe deciziile strategice. În ceea ce ne priveşte, acum că ne-am asigurat componenta de capital de lucru, ne putem concentra pe implementarea planului de investiţii bugetat pentru acest an, de 7,5 milioane de euro, care vizează proiecte în irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare”, a spus Ovidiu Bucătaru, director financiar, Grup Şerban Holding.

Compania a fost înfiinţată în 1994 având ca principală activitate producerea pâinii şi a produselor de panificaţie. Ulterior, activitatea s-a extins şi diversificat, compania desfăşurând activităţi de comerţ cu cereale şi agricultură. Comerţul cu cereale şi legume reprezintă activitatea principală, compania deţinând o capacitate totală de depozitare de peste 130.000 de tone în cele şapte baze din judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui. În ceea ce priveşte activitatea agricolă, Interagroaliment exploatează o suprafaţă de peste 13.000 de hectare.

În anul 2020 Interagroaliment a făcut trecerea la cultura de legume şi a cultivat 240 de hectare de cartofi de consum şi chips. Cartofii de consum sunt livraţi către PepsiCo Romania/deţinătorul mărcii de chips-uri Lay's şi către lanţurile de retail sau micilor en-gross-isti. Compania a dezvoltat un sistem de irigaţii pentru 600 de hectare şi intenţionează să extindă capacităţile de irigare, în paralel concentrându-se pe dezvoltarea legumicolă în rotaţie: cartofi, cereale şi alte legume inclusiv sfeclă de zahăr. Societatea, care avea la finalele anului 2019 aproape 100 de angajaţi şi afaceri de circa 220 milioane lei, este parte a Grup Şerban Holding, grup de firme dezvoltat de antre­prenorul Nicolae Şerban, care a înregistrat o cifră de afaceri de circa 74 milioane euro în 2020. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.