Principalii doi candidaţi la postul de primar al Londrei - unul de origine pakistaneză, celălalt de origine jamaicană - rămân excepţii într-un peisaj electoral aflat, în Regatul Unit, în plină introspecţie asupra rasismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sadiq Khan, în vârstă de 50 de ani, care candidează - joi - la propria succesiune, este dat învingător în faţa adversarului său conservator Shaun Bailey, în vârstă de 49 de ani, care a crescut, la fel ca acesta, într-o familie modestă din capitala cu nouă milioane de locuitori.

Amânate cu un an din cauza pandemiei covid-19, aceste alegeri locale urmează să le permită celor 48 de milioane de alegători din Anglia să aleagă aproximativ 5.000 de mandate în 143 de adunări locale, iar scoţienilor să desemneze un nou Parlament regional, un vot crucial pe fondul veleităţilor de independenţă.

Atribuită caracterului cosmopolit metropolei - în care doar 45% dintre locuitori se declară ”britanici albi”, potrivit recensământului din 2011 -, această înfruntare rămâne excepţională în cadrul unui scrutin în care majoritatea candidaţilor din frunte sunt albi.

Alegerile intervin într-un context în care mişcarea Black Lives Matter (BLM) a relansat dezbaterea pe tema rasismului şi colonialismului într-o ţară în care politica rămâne în continuare, adesea, apanajul unei elite formate după tiparul universităţilor Cambridge şi Oxford.

”În 2016, oraşul m-a les ca primar şi mi-a arătat cât de progresist este”, declară AFP Sadiq Khan, fiul unui şofer de autobuz pakistanez care a devenit primul edil musulman al unei mari capitale occidentale, succesorul impetuosului Boris Johnson.

Shaun Bailey visează să devină ”primul primar de culoare al Londrei”, o funcţie care se bucură de o mare vizibilitate la nivel naţional, ”şi primul politician de culoare de această anvergură în Europa”, declară el pentru AFP, apreciind că ”este important ca oamenii să se simtă reprezentaţi”.

POLEMICI

În 2016, Sadiq Khan l-a înfrânt pe extrem de bogatul conservator Zac Goldsmith, un produs pur al elitei, a cărui campanie cu puternice accente islamofobe nu a convins.

”Nu este surprinzător faptul că aceşti conservatori au decis să aleagă un candidat care provine dintr-o minoritate etnică”, cu scopul de a se prezenta drept ”un partid liberal, incluzător”, analizează pentru AFP Steven Fielding, un profesor de istorie politică de la Universitatea din Nottingham.

Shaun Bailey nu este, însă, scutit de polemici. El este criticat din cauza unor declaraţii pe care le-a făcut în urmă cu câţiva ani, care pun în discuţie anumite aspecte ale multiculturalismului sau care sunt considerate retrograde cu privire la femei.

Însă dincolo de originea candidaţilor şi clivajelor de partid, ”personalitatea” lor joacă, de asemenea, un rol, nuanţează politologul Simon Usherwood, de la Universitatea din Surrey, care aminteşte cazul lui Boris Johnson.

Shaun Bailey îl completează. ”Am o experienţă unică prin cariera mea, dar acesta nu este singurul lucru pe care-l pot aduce”.

Un fost lucrător social, crescut de către mama sa, care a fost consilier special al fostului premier David Cameron, vrea să le ofere lindonezilor ”un nou start”, prin mai multe locuri de muncă şi locuinţe.

El promite, de asemenea, o înăsprire a măsurilor în domeniul securităţii împotriva flagelului crimelor cu arama albă, pe care Sadiq Khan este acuzat că a eşuat să le oprească.

PROGRES ”LA SUPRAFAŢĂ”

Unii experţi consideră că situaţia din Londra atestă progrese realizate în ultimii ani în domeniul diversităţii în politică, în pofida faptului că există un loc semnificativ de îmbunătăţire.

O serie de miniştri conservatori provin din cadrul unor minorităţi etnice, precum miniştrii Internelor şi Finanţelor.

Însă problema este ”până în ce punct este sincer acest lucru”, subliniază Steven Fielding, care observă că partidele Laburist şi Conservator sunt în contnuare ”foarte albe” şi întârzie să soluţioneze problema rasismului, islamofobiei, antisemitismului în interiorul lor, şi care se exprimă mai ales pe reţele de socializare.

Şeful departamantului de ştiinţe sociale de la Universitatea din Westminster Dibyesh Anand consideră că este vorba doar despre un progres ”la suprafaţă”, deoarece discursul politic rămâne orientat în mod esenţial către un Regat Unit alb, prin pziţionări de dreapta şi naţionaliste ale Guvernului Johnson.

Astfel, în pofida examenului de conştiinţă aupra rasismului, Guvernul Johnson a cauţionat un raport controversat, care respinge caracterul în mod instituţional rasist al ţării şi care apără cu ghearele eroi naţionali ca Winston Churchill, puşi în discuţie de mişcarea Black Lives Matter, subliniază el.

Potrivit unor experţi, schimbarea urmează să aibă loc prin educaţie, mobilizarea societăţii civile sau o reformă a modului de desemnare a candidaţilor.

Sadiq Khan se vrea ”optimist” cu privire la viitor, deoarece ”există o nouă generaţie de politicieni cu adevărat telentaţi, care vin din diverse orizonturi şi care vor accelera procesul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.