Aproximativ 26.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne acţionează în minivacanţa de Paşte, la nivel naţional, iar 1.500 de poliţişti de la Rutieră se vor afla în cele mai tranzitate zone. Pompierii vor înfiinţa puncte temporare de lucru pe litoral şi pe Autostrada A2, iar turiştii aflaţi în staţiunile montane sunt sfătuiţi să evite drumeţiile pe traseele interzise deoarece se anunţă risc de avalanşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că efectivele MAI vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale şi vor interveni dacă se vor produce situaţii de urgenţă. 
 
"Începând de vineri, 30 aprilie, şi până luni, 3 mai, aproximativ 26.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, piloţi şi personal de la alte structurii ale MAI vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, pentru că dorim să ne asigurăm că în aceste zile nu se vor produce incidente de o gravitate deosebită. Principalele obiective rămân protejarea vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor, inclusiv prin descurajarea comportamentelor care pot favoriza răspândirea virusului Sars-Cov-2. Efectivele MAI vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale şi vor interveni în cazul producerii unor situaţii de urgenţă”, a afirmat Monica Dajbog. 
 
Ea a precizat că MAI a mobilizat efective suplimentare în locurile aglomerate de regulă în această perioadă. 
 
"MAI a mobilizat efective suplimentare pe traseele pe care în mod tradiţional în astfel de perioade ne aşteptăm la aglomerări, dar şi în localităţile unde se preconizează prezenţă mare a persoanelor. Ne referim aici la staţiunile turistice de pe litoral sau montane, dar şi localităţile unde se află lăcaşuri de cult, unde an de an vin credincioşi”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI. 
 
Monica Dajbog a menţionat că 14.000 de angajaţi MAI vor acţiona în zona lăcaşurilor de cult. 
 
"La slujbele religioase care vor fi organizate la cele peste 12.300 de lăcaşuri de cult din întreaga ţară se estimează participarea a peste 1,7 milioane de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă publică, precum şi cele de prevenire şi de stingere a incendiilor din zona lăcaşurilor de cult vor fi asigurate de aproximativ 14.000 de angajaţi al MAI”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului.
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a afirmat că 10.000 de poliţişti vor acţiona zilnic în această perioadă. 
 
"În acest weekend aproximativ 10.000 de poliţişti vor acţiona zilnic, în medie, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale MAI, împreună cu Jandarmeria Română şi cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice şi pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire şi răspândire a COVID-19. Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi fluidizarea traficului rutier, aproximativ 1.500 de poliţişti de la Rutieră se vor afla în stradă, aceştia vor acţiona cu aparatele radar pentru a depista şoferii care nu respectă regimul legal de viteză. Şi în acest weekend beneficiem de sprijinul IGAv şi vom primi informaţii utile, în timp real, cu privire la situaţia traficului pentru a putea fi luate măsuri la sol pentru fluidizarea traficului rutier. Echipajele din teren se vor afla pe cele mai tranzitate zone, respectiv DN 1, DN 2 şi autostrăzile A1 şi A2”, a transmis Georgian Drăgan, care a menţionat că, de Înviere, 5.500 de poliţişti vor acţiona în zona lăcaşurilor de cult. 
 
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina, a transmis turiştilor aflaţi în staţiunile montane că există risc de avalanşe. 
 
"Facem recomandarea tuturor turiştilor aflaţi în staţiunile montane să evite drumeţiile fără echipamente sau pe traseele interzise în această perioadă. Se anunţă temperaturi destul de ridicate, iar în aceste condiţii riscul de avalanşă este foarte mare”, a precizat Despina. 
 
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Adrian Marin, a declarat că peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în această perioadă. 
 
"Peste 5.000 de pompieri sunt mobilizaţi şi pregătiţi să intervină pentru stingerea incendiilor pentru asigurarea şi acordarea măsurilor de prim-ajutor, precum şi pentru salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Totodată, în noaptea de Înviere în zona lăcaşurilor de cult vor fi dislocate mai multe echipaje de pompieri”, a transmis purtătorul de cuvânt al IGSU.
 
El a precizat că vor fi operaţionalizate mai multe puncte temporare de lucru în această perioadă. 
 
"Vorbim despre cinci puncte temporare de lucru în zona Mamaia, Agigea, Valea Dacilor, Techirghiol şi Vama Veche pentru creşterea gradului de siguranţă atât al constănţenilor, cât şi al cetăţenilor care aleg să petreacă acest sfârşit de săptămână pe litoral. O măsură suplimentară este asigurată şi pe Autostrada A2 şi pe DN 2 acolo unde sunt operaţionalizate alte trei puncte temporare de lucru, cu mijloace tehnice şi personal din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov, ISU Buzău şi ISU Călăraşi, pe Autostrada A2 punctele de lucru vor fi dislocate la km 20 şi la km 64, iar pe DN 2, echipajul va fi dispus la ieşirea din municipiul Buzău, în zona localităţii Spătaru”, a explicat Adrian Marin. 
 
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din cadrul Poliţiei de Frontieră, Alexandra Cârstea, a declarat că vor fi suplimentate arterele de control la punctele de frontieră, dacă situaţia o va impune. 
 
"La acest moment, în punctele de trecere a frontierei nu se înregistrează timpi mari de aşteptare sau blocaje. Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire sau de intrare în ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere. Dacă situaţia o impune, se vor folosi inclusiv staţii mobile de control. În această perioadă a fost suplimentat numărul personalului planificat pentru realizarea controlului de frontieră astfel încât la nivelul întregii ţări aproximativ 4.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat”, a transmis Alexandra Cârstea. 
 
Ea a menţionat că în perioda 30 aprilie, ora 23 – 2 mai, ora 23, circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricţionată pe teritoriul Ungariei, ca urmare a sărbătoririi Zilei Muncii şi a zilei de duminică, precizând că în perioada respecitvă traficul de călători şi de autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.