Comisia juridică a Senatului a adoptat joi un raport de admitere cu amendamente la proiectului de lege al USR PLUS care aduce modificări Codului de procedură penală. Astfel, a fost majorat la 120 de zile termenul maxim în care instanţa trebuie să pronunţe decizia într-un proces penal după încheierea dezbaterilor. În iniţiativa legislativă termenul propus era de 90 de zile. Senatul este prima cameră sesizată pe această propunere de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul favorabil cu amendamente admise complet al Comisiei juridice a Senatului poate fi accesat AICI

„În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin (1), instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, arată un amendament admis la raportul Comisiei juridice.

Alineatul 1 prevede că „deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor”, conform amendamentului admis la raportul favorabil al Comisiei juridice.

Legea în vigoare prevede un termen de maxim 15 zile, iar proiecutul USR PLUS propunea un termen de maximum 30 de zile.

„Am terminat acum lucrările în Comisia Juridică din Senat cu adoptarea unui raport favorabil pentru proiectul coalitiei USR PLUS -PNL referitor la modificarea Codului de procedura penala pentru punerea în acord cu decizia CCR referitoare la motivarea hotărârilor instanţelor la data pronunţării, în materie penală. Am susţinut un amendament care susţine modificarea Codului de procedura penală în sensul în care judecătorul are un termen de 60 de zile pentru a delibera, redacta şi pronunţa hotărârea, cu posibilitatea ca , în dosarele complexe, să prelungească acest termen până la maxim 120 zile. Modificarea aduce un plus de predictibilitate pentru justitiabili şi asigură judecătorilor un cadru suficient pentru a avea hotărârea motivată la momentul pronunţării”, a scris senatoarea USR-PLUS Simona Spătaru, joi pe Facebook.

Senatul va vota în plen proiectul de lege al USR PLUS, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.