Astronautul american Michael Collins, membru al Apollo 11, prima misiune cu echipaj pe Lună, a decedat miercuri de cancer la vârsta de 90 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pilot de modul de comandă, el a rămas pe orbită în timp ce colegii său de misiune Neil Armstrong şi Buzz Aldrin deveneau primii oameni care păşeau pe Lună.

În ciuda vârstei sale, Michael Collins a rămas în ultimii ani cel mai activ veteran al misiunii Apollo şi cel mai poetic pentru că şi-a evocat amintirile sale de pe Lună. 

Născut la 31 octombrie 1930, la Roma, dintr-un tată diplomat, Michael Collins a devenit polit de încercare al armatei americane.

În anii 1960, a acumulat multe ore de zbor în spaţiu în special în timpul misiunilor Gemini. 

Singurul membru al echipajului Apoollo 11 care nu a păşit pe satelitul Pământului, spunea că nu a păstrat nicio frustrare.

La fel ca Aldrin şi Armstrong, Collins a părăsit rapid NASA după întoarcerea triumfală pe Pământ şi a avut o bogată carieră politică. 

A fost numit secretar de Stat adjunct pentru Afaceri publice de preşedintele Richard Nixon, apoi a coordonat construirea Muzeului Aerului de la Washington, asumându-şi funcţia de preşedinte (1971-1978).

A devenit consultant şi a scris lucrări despre aventuri spaţiale. 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.