O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a plecat, miercuri, spre India, într-o misiune de asistenţă umanitară pentru transportul, în regim de urgenţă, de echipamente medicale pentru această ţară, grav afectată de pandemia de COVID-19, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MApN, ajutorul de urgenţă oferit de România constă în transferul cu titlu gratuit a unor echipamente medicale constând în: 80 de concentratoare, 75 de butelii de oxigen şi 20 dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

România se alătură, astfel, eforturilor europene şi internaţionale de a sprijini India, care se confruntă cu o situaţie dramatică pe fondul valului fără precedent de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV2.

Echipamentele medicale româneşti sunt printre primele care vor ajunge la New Delhi, în zilele următoare fiind programate transporturi de aparatură şi medicamente şi din partea altor state membre ale UE, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, activat recent la nivelul Uniunii Europene ca parte a eforturilor Team Europe.

"Solidaritatea este cuvântul cheie în aceste vremuri dificile. Astăzi, poporul român este alături de poporul indian. Guvernul României a răspuns imediat solicitării făcute de autorităţile Republicii India, transmisă prin Mecanismul european de protecţie civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19", a spus secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale Simona Cojocaru.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian, în jurul orei 15.00.

Costurile Transportului pe ruta România-India vor fi suportate în proporţie de 75% prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Instituit iniţial în 2001 pentru a consolida răspunsul colectiv al Uniunii Europene împotriva dezastrelor naturale şi în situaţii de criză, Mecanismul European de Protecţie Civilă este menit a facilita, coordona şi eficientiza reacţia statelor participante în cazuri de urgenţă. Iniţiativa include statele membre UE şi 6 state din afara Uniunii Europene: Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia, Muntenegru şi Turcia. Mecanismul poate fi activat la solicitarea oricărui stat participant. Transportul asistenţei este acoperit în proporţie de 75% de către Comisia Europeană. Până în prezent, Mecanismul a fost utilizat de 420 de ori pentru asistenţă atât în interiorul, cât şi în afara UE.

Team Europe reprezintă un mecanism apărut în cadrul Uniunii Europene în contextul crizei pandemice, cu scopul de a asigura coerenţă şi vizibilitate sporite eforturilor UE în plan extern, prin mai buna articulare a tuturor instrumentelor de sprijin şi asistenţă aflate la dispoziţia UE pentru ajutorarea statelor terţe, precum şi prin coordonarea intensificată cu iniţiativele de sprijin naţionale ale tuturor statelor membre.

Potrivit MApN, ca parte a răspunsului UE la pandemia globală, Team Europe a mobilizat peste 38,5 miliarde de euro în sprijinul statelor partenere pentru lupta acestora împotriva COVID-19. În prezent, la nivelul instituţiilor europene este avută în vedere extinderea ariei Team Europe la programele externe de cooperare ale UE aferente perioadei 2021-2027. Iniţiativele Team Europe vor viza proiecte şi iniţiative europene în relaţie cu terţe state sau în cadru multilateral.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, marţi seară, acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen. De asemenea, CNSU a decis includerea Indiei pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.