Un afroamerican, Andrew Brown Jr., ucis de poliţie săptămâna trecută la Elizabeth City, în North Carolina, a fost ucis prin împuşcare în ceafă, anunţă familia sa, care a prezentat concluziile unui raport independent de autopsie care, susţine ea, confirmă că Andrew Brown Jr. a fost ”executat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei l-au împuşcat în spatele capului”, a denunţat în faţa presei, marţi, Khalil Ferebee, unul dintre fiii bărbatului de culoare, în vârstă de 40 de ani, ucis la 21 aprilie în acest orăşel din North Carolina.

Autorităţile au arătat luni familiei lui Andrew Brown Jr. un scurt fragment video al faptelor, filmat de camera de corp a unui poliţist prezent la dramă.

”Am spus că am văzut cum a fost executat, iar raportul de autopsie arată că am dreptate”, a subliniat marţi Khalil Ferebee.

Poliţia locală nu a dat, pentru moment, explicaţii cu privire la circumstanţele acestei drame, care a avut loc în cursul unei anchete cu privire la trafic de stupefiante.

Potrivit poliţiei, agenţi locali aveau un mandat de arestare şi de percheziţie pe numele lui Andrew Brown Jr.

Martori citaţi de presa locală au povestit că acest tată de familie, în vârstă de 42 de ani, a fost împuşcat în timp ce se îndepărta de agenţi la volanul maşinii sale.

Potrivit autopsiei prezentate de familia sa, el a fost împuşcat cu cinci gloanţe - patru în braţul drept, iar al cincilea în ceafă.

”Glonţul a pătruns la baza gâtului, în partea de jos a craniului şi i s-a oprit în creier. Aceasta este cauza morţii”, a declarat renumitul avocat Ben Crump, care reprezintă familia.

”Ei au tras în el în timp ce avea mâinile pe volan”, a declarat alt avocat al familiei, Harry Daniels, care i-a acuzat pe agenţi că s-au comportat ca ”judecători, juraţi şi călăi” în acest dosar.

Poliţia locală, care a cerut unui judecător autorizaţia de a publica înregistrarea video a faptelor, a îndemnat ”să nu se sară la concluzii”.

”Acest accident tragic a fost rapid şi a durat mai puţin de 30 de secunde”, declara luni şeriful comitatului Pasquotank, Tommy Wooten, precizând că agenţii implicaţi au fost trimişi în concediu.

Poliţia federală americană (FBI) a deschis marţi o anchetă.

”Acest lucru ar urma să împideice orice ascundere a faptelor”, a comentat într-un comunicat Ben Crump.

În anticiparea unor ”posibile tulburări civile”, primarul Elizabeth City, Bettie Parker, a impus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii între orele locale 20.00 şi 6.00, ”atât timp cât va fi necesar pentru a ne proteja cetăţenii”.

Înregstrări video filmate de trecători sau de camere de corp ale poliţiştilor au jucat un rol împotrant în anchete recente cu privire la uciderea unor afroamericani de către poliţişti, ca în procesul recent al poliţistului alb Derek Chauvin, găsit vinovat de uciderea afroamericanului George Floyd la Minneapolis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.