Washingtonul a ordonat personalului considerat neesenţial să se retragă din Ambasada de la Kabul, în Afganistan, din cauza unor ameninţări sporite, în timp ce armata americană se pregăteşte să părăsească această ţară după 20 de ani de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat american a ”ordonat plecarea de la Amabasada Statelor Unite la Kabul a angajaţilor Guvernului american care îşi pot exercita atribuţia din altă parte”.

Această decizie a fost luată ”din cauza creşterii violenţelor şi ameninţărilor la Kabul”, a anunţat marţi ambasadorul interimar american Ross Wilson.

Acest ordin priveşte doar un ”număr relativ mic” de angajaţi, a declarat el, fără să-l precizeze, şi a precizat că ambasada continuă să funcţioneze.

”Personalul absolut necesar în probleme legate de retragerea forţelor americane şi activitatea vitală pe care o efectuăm în susţinerea poporului afgan va fi autorizat să rămână la faţa locului”, a anunţat pe Twitter Ross Wilson. 

Guvernul american preconizează retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, ziua marcării a 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001, care au determinat Washingtonul să răstoarne regimul taliban.

Preşedintele Joe Biden consideră că forţele americane şi-au atins obiectivele, însă numeroşi analişti avertizează că această retragere ar putea arunca Afganistanul într-un nou război civil sau ar putea permite revenirea la putere a talibanilor.

Acordul de la Doha, încheiat în februarie 2020 de către administraţia Trump cu talibanii prevede ca aceştia să nu atace trupele americane în timpul retragerii, însă teroriştii şi-au intensificat ofensivele împotriva autorităţilor afgane.

Departamentul de stat, care i-a sfătuit din nou pe americani să nu se ducă în Afganistan, a anunţat că ”grupări teroriste şi insurgente continuă să ameninţe să comită atacuri” în această ţară.

Administraţia Biden păstrează forţe limitate la Kabul, pentru a proteja Ambasada Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.