O singură doză de vaccin împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei gospodării, arată un studiu publicat de agenţia publică engleză de sănătate PHE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoane infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut o primă doză de vaccin sunt cu 38% până la 49% maii puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, subliniază într-un comunicat Public Health England (PHE).

Acest nivel de protecţie, observat după aproximativ două săptămâni de la vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

”Aceasta este o veste fantastică. Ştim deja că vaccinurile salvează vieţi, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.

În cadrul acestui studiu au fost urmărite 57.000 de persoane din 24.000 de gospodării, în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv covid-19, şi au fost comparate cu aproape un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate.

Gospodăriile sunt considerate drept locul ”cu cel mai mare risc” de transmitere a bolii, iar ”rezultate similare ar putea fi observate în locuri care prezintă riscuri de transmitere similare, precum locuinţele împărtăşite sau închisorile”, subliniază PHE.

Organismul subliniază că o doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome.

Studii precedente ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford au permis prevenirea a 10.400 de decese în rândul persoanelor de peste 60 de ani, la sfârşitul lui martie.

Cea mai îndoliată ţară din Europa de covid-19, Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare masivă de la începutul lui decembrie.

În regat se folosesc, în prezent, vaccinurile AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Potrivit unor date oficiale, publicate marţi, aproape 34 de milioane de prime doze de vaccin au fost administrate, iar un sfert din populaţia adultă - 13,2 milioane de oameni - a fost vaccinată cu a doua doză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.