Eurodeputatul grec Ioannis Lagos, un fost membru al Partidului Zori Aurii (neonazist), a fost arestat marţi la Bruxelles, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară, declară o sursă din cadrul poliţiei elene pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei surse, contactată de AFP şi care a cerut protecţia aninimatului, loannis Lagos a fost condamnat în Grecia la 13 ani şi opt luni de închisoare, cu privire la ”conducerea unei organizaţii criminale” şi este vizat de un mandat de arestare internaţional.

”Sunt într-un vehicul al poliţiei. Hoţii, ateii, antielenii mă vor încarcera”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ioannis Lagos.

ACUZAT DE IMPLICARE ÎN UCIDEREA ACTIVISTULUI ANTIFASCIST PAVLOS FYSSAS

Ioannis Lagos, în vârstă de 48 de ani, este unul dintre 40 de membri ai Zori Aurii condamnaţi în octmbrie la Atena în urma unui proces-maraton de cinci ani şi jumătate.

Unul dintre principalii conducători ai Zori Aurii, Ioannis Lagos a fost plasat în detenţie provizorie, la fel ca întreaga conducere a acestei frmaţiuni, după uciderea, în apropiere de Atena, a activistului antifascist Pavlos Fyssas, în septembrie 2013.

El a fost eliberat condiţionat 18 luni mai târziu, în aşteptarea procesului.

Un fost agent de securitate, Ioannis Lagos era liderul local al Zori Aurii în zona în care a fost ucis Pavlos Fyssas.

În ziua verdictului Curţii Penale din Atena, în octombrie, Ioannis Lagos a ”părăsit Grecia către Bruxelles, pentru a scăpa condamnării”, declară într-un comunicat eurodeputata franceză Marie Toussaint (Verzi), raportoarea Parlamentului European (PE) în acest dosar.

El beneficia de o imunitate parlamentară după ce a fost ales în iulie 2019 în PE în cadrul Zori Aurii, o formaţiune pe care a părăsit-o câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.