Două persoane, în vârstă de 53 şi 68 de ani, au murit în Guyana franceză, din cauza unei forme grave de covid-19 ”după ce au fost vaccinate cu câteva săptămâni mai înainte cu ambele doze de vaccin Pfizer(-BioNTech)”, anunţă aurtorităţile locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi bărbaţi, potrivit unei surse medicale, au murit la Centrul Spitalicesc din Cayenne.

Ei au fost vaccinaţi cu rapelul Pfizer-BionTech la sfârşitul lui februarie, precizează Agenţia Regională de Sănătate (ARS).

”Cele două persoane prezentau antecedente cu grave comorbidităţi şi o stare de mare fragilitate. Una dintre ele prezenta o tulburare a sistemului imunitar susceptibilă să cauzeze un răspuns mai redus la vaccin”, a precizat ARS din Guyana franceză.

În această comunitate franceză din America de Sud, expusă variantei braziliene a SARS-CoV-2, ”prelevări sunt în curs de secvenţiere pentru a se afla tulpina virusului în cauză”, anunţă ARS.

”Eşecul vaccinării există la toate tipurile de vaccin. Acest lucru depinde de starea sistemului imunitar al persoanei vaccinate”, declară directorul Institutului Pasteur din Guyana, dr. Mirdad Kazanji, contactat de AFP.

El consideră că ”persoanele vaccinate pot eventual să aibă virusuri care să se dezvolte la nivelul căilor respiratorii şi, eventual să contamineze alte persoane” cu sistemul imunitar ”fragilizat” şi cu ”factori mari de comorbiditate”.

”Însă, în cea mai mare parte a cazurilor, vaccinarea scade drastic numărul spitalizărilor şi cazurilor grave”, subliniază el, exprimându-şi îndoiala cu privire la faptul că acest dublu deces ”va încetini campania de vaccinare în Guyana”.

Virusologul deplânge faptul că ”virusul este lăsat să circule” în Guyana, în pofida faptului că acest teritoriu francez de află ”abia la începutul celui de-al treilea val. Şcolile sunt deschise, restaurantele sunt deschise, în cartiere sunt sigur că  oamenii nu respctă nici purtarea măştii şi nici distanţarea” fizică.

În Guyana, în oraşele cele mai afectate, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii se află în vigoare de la ora loală 19.00 la ora locală 5.00 în timpul săptămânii şi de sâmbăta la ora locală 19.00 şi până lunea lo ora locală 5.00.

Vaccinarea este accesibilă tuturor adulţilor în vârstă de peste 18 ani, într-o atmosferă de neîncredere, majoritară.

Până la 18 aprilie, 2,5% din populaţia Guyanei franceze a fost vaccinată cu ambele doze de vaccin - 7.314 din cei aproximativ 300.000 de locuitori. -, iar 5,5% din populaţi a fost vaccinată cu o doză de vaccin anticovid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.