Rusia a anunţat luni că expulzează un diplomat italian, în urma unor ”acţiuni inamicale şi nejustificate” ale Romei, care a expulzat la sfârşitul lui martie doi funcţionari ruşi într-un caz de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ataşatul naval la Ambasada Italiei la Moscova a fost declarat ”persona non grata” şi are termen săpărăsească teritoriul rusesc în 24 de ore, anunţă într-un comunicat Minsterul rus de Externe, care precizează că l-a convocat pe ambasadorul italian la Moscova Vittorio Claudio Surdo, pentru a-l informa cu privire la acest lucru.

Moscova îşijustifică această măsură prin ”acţiuni inamicale şi nesjustificate ale autorităţilor italiene împotriva Biroului ataşatului militar de la Ambasada Rusiei la Roma”.

Italia a reacţionat imediat şi a denunţăat o decizie rusească ”fără fundament şi nedreaptă”, adoptată ”ca represalii faţă de o măsură legitimă a autorităţilor italiene în apărarea propirei securităţi”.

Roma a expulzat la sfârşitul luimartie doi funcţionari ruşi, după arestarea în flagrant delict a căotanului de fregată Walter Biot, din Marina italiană, care înmâna unui militar rus documente ”secrete” în schimbul unei sume de bani.

Ofiţerul italian a fost arestat, însă militarul rus era protejat de statutul său diplomatic.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările încrucişate de diplomaţi, în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate privind Ucraina şi dosarul opozantului politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

Moscova şi Washingtonul au expulzat câte zece diplomaţi ai celeilalte părţi, iar ambasadorii lor au fost chemaţi la ”consultări”.

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni, şi a acuzat Moscova de faptul că se află la originea unei explozii la un depozit de muniţie, în 2014, soldată cu doi morţi.

Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi, după care cele două ţări şi-au redus personalul ambasadelor.

Mai multe ţări din Europa au anunţat expulzări, în semn de solidaritate cu Cehia.

România a anunţat că îl expulzează pe Aleksei Grişaev, un diplomat, adjunctul ataşatului militar la Ambasada Rusiei de la Bucureşti.

Grişaev a fost ”declarat persona non grata din cauza activităţii şi acţiunilor sale contrare Convenţiei de la Viena a relaţiilor diplomatice”, a anunţat Ministerul român de Externe într-un comunicat.

Slovacia şi ţările baltice au anunţat, la rândul lor, expulzarea a şapte diplomaţi ruşi în total.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.