Vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, din care Chile a primit prima tranşă, urmează să fie administrat numai bărbaţilor, a anunţat Guvernul chilian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Europa, utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic a fost restrânsă în numeroase ţări, din cauza unor cazuri rare dar grave de tromboză, mai ales la persoane tinere vaccinate cu acest vaccin.

Institutul Sănătăţii Publice (ISP) din Chile, care a autorizat de urgenţă vaccinul în ianuarie, a recomandat iniţial ca acesta să fie folosit la femei în vârstă de peste 55 de ani şi la bărbaţi în vârstă de peste 18 ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineri, în urma unui nou studiu, că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford cresc în mod proporţional cu vârsta şi continuă să fie mai importante decât riscul trombozei.

În pofida unor raportări potrivit cărora se formează mai frecvent cheaguri de sânge la femei, EMA insistă că ”nu există suficiente date disponibile în întreaga UE” pentru a spune că riscul are o legătură cu sexul persoanei vaccinate.

Prima tranşă de 158.400 de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford a sosit vineri în Chile, în cadrul mecanismului Covax al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care vizează să garanteze un acces echitabil la vaccinuri împotriva covid-19.

Chile este una dintre ţările care avansează cel mai rapid în campania de vaccinare.

Aproximativ 7,9 dintre cei 19 milioane de locuitori ai ţării au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.