Un summit ”fizic” al Celor 27 urmează să aibă loc la 25 mai la Bruxelles, pe tema luptei împotriva pandemiei covid-19, tensiunilor cu Rusia şi luptei împotriva modificărilor climatice, a anunţat Consiliul European, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Campaniile de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi un certificat sanitar - care ar urma să intre în vigoare la sfârşitul lui iunie, înaintea sezonului estival - ar urma să se afle între subiectele summitului.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat vineri că speră să poată atinge în iulie obiectivul - stabilit iniţial în septembrie - al vaccinării a 70% dintre adulţi în UE.

Summitul are loc în contextul în care relaţiile UE cu Moscova se află într-o fază de tensiuni pe tema Ucrainei, a dosarului Aleksei Navalnîi şi unor conflicte diplomatice în curs.

În urma unor expulzări reciproce de diplomaţi de la Praga şi Moscova, cele trei ţări baltice Estonia, Letonia şiLituania au anunţat vineri că expulzează în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia.

Această reuniune urmează să le permită şefilor de stat şi de guverne din UE să aprobe un acord cu privire la o reducere de ”cel puţin 55%” a emisiilor dde gaze cu efect de seră până în 2030, la care s-a ajuns miercuri în urma unui compromis între reprezentanţii statelor membre UE şi Parlamentul European (PE), înaintea summitului dedicat luptei împotriva modificărilor climatice al preşedintelui american Joe Biden.

Ultimul summit UE consacrat pandemiei covid-19 a avut loc la 25 martie, prin videoconferinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.