Dominic Cummings îl acuză, într-un atac fără precedent, pe Boris Johnson de faptul că a vrut să oprească o anchetă vizând un aliat şi de un plan ”posibil ilegal” ca donatori să-i plătească renovarea locuinţei de pe Downing Street, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cummings îl atacă pe Johnson după ce surse de la Downing Street, numărul 10, au divulgat un schimb de mesaje private între Johnson şi miliardarul James Dyson, în urma cărora Partidul Laburist a apreciat că membri ai Guvernului conservator ”se bat între ei ca şobolanii în sac”.

El neagă că se află la originea acestei divulgări, într-o lungă postare pe blog, în care-i acuză pe Johnson şi pe echipa acestuia de o serie de ilegalităţi.

Şeful Guvernului s-a purtat ”nebuneşte şi total neetic” denunţă el şi ameninţă că este pregătit să depună bucuros mărturie sub jurământ într-o eventuală anchetă.

”Este trist să vedem că premierul şi biroul său au decăzut atât de mult sub strandardele de competenţă şi integritate pe care ţara le merită”, scrie el.

Intervenţia copleştoare a celui care a fost un aliat-cheie al lui Johnson şi ideologul acestuia îl alarmează pe liderul conservator şi pe echipa acestuia, în contextul în care Cummings urmează să fie audiat în Camera Comunelor luna viitoare.

Cummings, care a plecat de la Downing Street în noiembrie, a respins acuzaţii de presă potrivit cărora se află la originea divulgării schimbului de mesaje între Dyson şi Johnson.

Johnson îi promite, în aceste mesaje, în martie, omului de afaceri că va ”rezolva” o problemă cu privire la statutul fiscal al personalului lui Dyson care lucrează în regat pe timpul pandemiei covid-19.

Cummings spune că şi-a verificat telefonul şi că nu a primit aceste mesaje. El susţine că oficiali de la Downing Street i-au spus că biroul lui Dyson a trimis prin e-mail capturi de ecran ale discuţiilor acestuia cu Johnson mai multor oficiali, inclusiv de la Trezorerie, şi că aceste capturi de ecran au fost divulgate.

”Mă întâlnesc bucuros cu secretarul cabinetului să-mi caute în telefon mesajele lui Dyson”, scrie el. ”Dacă premierul mi le-a trimis, aşa cum susţine, atunci va putea să i le arate secretarului cabinetului pe telefonul său când mi le-a trimis”, scrie el

”Public bucuros sau dau secretarului cabinetului mesajele dintre premier şi Dyson pe care le am, cu privire la ventilatoare, birocraţie şi politica împotriva covid - nu probleme fiscale”, scrie el.

Cummings respinge, de asemenea, acuzaţii potrivit cărora el se află la originea unei serii de divulgări, un personaj numit de presă ”şobolanul vorbăreţ”, care a divulgat informaţii despre plasarea în carantină din toamnă.

Cea mai devastatoare acuzaţie a lui Cummings în această postare este cea potrivit căreia, într-o reuniune după divulgare, secretarul cabinetului Simon Case le-a spus lui şi lui Johnson că ”toate probele” îl arată pe Henry Newman, la acel moment consilier al Cabinet Office, care s-a mutat între tmp la numărul 10 pe Downing Street.

Newman este un apropiat al lui Carrie Symonds, logodnica lui Johnson, şi ar fi jucat un rol-cheie în plecarea lui Cummings din Guvern.

”Premierul a fost foarte supărat de acest lucru. Mi-a spus după aceea că «dacă se dovedeşte că Newman este autorul divulgării, atunci va trebui să-l dau afară, iar asta-mi va crea probleme serioase cu Carrie, pentru că sunt prieteni buni. Poate să punem secretarul cabinetului să oprească ancheta?»”, dezvăluie el.

”I-am spus că este o nebunie şi total neetic, că a ordnat ancheta el însuşi şi l-a autorizat pe secretarul cabinetului să foloseadcă metode mai invazive decât de obicei în ancharea divulgărilor, din cauza gravităţii divulgării. I-am spus că nu poate să anuleze ancheta cu privire la divulgarea care a afectat milioane de oameni doar pentru că ar viza prietenii prietenei sale”, scrie el.

Cummings nu oferă alte explicaţii cu privire la ”metodele mai invazive” pe care le evocă şi nici dacă au fost folosite.

El spune că a avertizat unii oficiali cu privire la planurile lui Johnson şi că aceştia vor furniza probe sub jurământ într-o anchetă. ”Am, de asemenea, mesaje pe WhatsApp cu oficiali de rang foarte înalt despre această problemă, care sunt definitive”.

Guvernul a dat asigurări vineri că ”premierul nu a intervenit niciodată în vreo anchetă cu privire la divulgări”.

Cummings mai scrie că l-a avertizat pe Johnson cu privire la revovări la apartamentul său de pe Downing Street, estimate la 58,000 de lire sterline, pentru care premierul ar fi cerut bani de la susţinători conservatori.

”I-am spus că planurile sale de a pune în secret donatori să plătească renovările sunt neetice, nebuneşti, posibil ilegale şi că încalcă aproape sigur reglementările cu privire la declararea donaţiilor politice (...). Am refuzat să-l ajut să organizeze aceste plăţi”, scrie el.

Cummings scrie că Johsnon nu a mai vorbit cu el despre acest subiect, în 2020, după ce i-a spus acest lucru. ”Aş fi bucuros să le spun secretarului cabinetului sau Comisiei Eectorale ce ştiu în această problemă”, adaugă el.

El îl acuză pe directorul de comunicare al Guvernului, Jack Doyle, de faptul că a stat de vorbă cu presa joi.

Guvernul a încercat să închidă controversatul subiect al renovărilor anunţând că nu s-au folosit bani din afară.

Ministrul cabinetului Nicholas True a anuţat vineri într-un comunicat că nişte contractori au curăţat, vopsit şi împrospătat podele. ”Restul costurilor renovării au fost suportate de către premier personal”, dă asigurări lord True.

Cummings îndeamnă la o ”anchetă parlamentară urgentă cu privire la gestionarea crizei covid-19 de către Guvern”.

”Problemele cu privire la covid şi comportamentul premierului nu trebuie gestionate de Guvern aşa cum le-a gestionat în ultimele 24 de ore. Voi coopera deplin în orice anchetă şi sunt bucuros să depun mărturie sub jurământ”, conchide Dominic Cummings.

Guvernul şi-a petrecut utima vreme între ”muşamalizări şi eşecuri”, acuză vicepreşedinta laburistă Angela Rayner.

”Conservatorii luptă între ei ca şobolanii în sac şi se afundă tot mai mult în mocirlă. Este o dovadă a unui dispreţ uluitor faţă de ţară”, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.