Preşedintele sirian Bashar al-Asad a depus miercuri documente prin candidează la al patrulea mandat, în alegerile prezidenţiale prevăzute la 26 mai, a anunţat preşedintele Parlamentului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul sirian a anunţat duminică faptul că viitoarele alegeri prezidenţiale se desfăşoară la 26 mai, un scrutin denunţat în avans de către Statele Unite şi de opoziţia siriană drept un ”simulacru” menit să menţină regimul la putere.

Candidaţii la preşedinţia siriană este necesar să fi trăit pe teritoriul sirian în ultimii zece ani, o prevedere care descalifică numeroşi reprezentanţi ai opoziţiei, care trăiesc în exil de la izbucnirea războiului civil, în 2011, soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de deplasaţi.

În scrutinul anterior, în 2014, catalogat drept o ”parodie” de către opoziţie, Bashar al-Assad şi-a zdrobit cei doi rivali.

Familia al-Assad şi Partidul său Baas conduc Siria cu o mână de fier de peste cinci decenii, cu ajutorul puternicelor servicii siriene de Securitate şi armatei, în care minoritatea alawită, din care Bashar al-Assad face parte, este majoritară.

Acest nou scrutin este organizat la zece ani de la reprimarea în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, care a aruncat Siria într-un război devastator.

Regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia şi Iran, a reuşit să reia controlul asupra celei mai mari părţi a ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.