Populaţia rusă urmează să atingă imunitatea colectivă împotriva covid-19 în toamnă, a anunţat miercuri Vladimir Putin în discursul său anual desprea starea naţiunii, în contextul unor tensiuni cu Occidentul şi înaintea unor manifestaţii în susţinerea opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin vizează o imunitate colectivă împotriva covid-19 în Rusia până în toamnă.

El a salutat un ”adevărat progres” ştiinţific rus prin crearea a trei vaccinuri anticovid.

”Vaccinarea are azi o importanţă capitală (...), pentru a permite imunităţii colective să se dezvolte în toamnă”, a anunţat Putin.

”Cercetătorii noştri au făcut un adevărat progres. Rusia dispune de-acum trei vaccinuri fiabile împotriva noului coronavirus”, inclusiv vaccinul său-far Sputnik V, a subliniat el.

Notând ”reţinerea” compatrioţilor săi, care au ”respctat măsuri de precauţie epuizante”, el i-a îndemnat pe ruşi să se vaccineze, în contextul în care campania de vaccinare înregistrează o lentoare, din cauza neîncrederii populaţiei.

Liderul de la Kremlin a anunţat că vrea ”să menţină toate frontierele sub control, pentru a încetini răspândirea” noului coronavirus.

Putin face aceste declaraţii optimiste la o zi după ce primarul Moscovei Serghei Sobianin şi-a . exprimat îngrijorarea şi a avertizat cu privire la o degradare a situaiei epidemiologice în capitala rusă.

Serghei Sobianin a anunţat că vrea să lanseze ”un program de stimulare a vaccinării persoanelor în vârstă”, în vederea evitării impunerii unor măsuri dure de izolare ca în Europa.

Moscova a înregistrat aproximativ 2.000 de contaminări cu noul coronavirus pe zi în utimele zile, iar Rusia a înregistrat 8.000-9.000 de cazuri de covid-19 pe zi în aprilie.

Pentru a proteja economia, Moscova şi restul ţării nu au impus izolarea în timpul celui de-al doilea val covid-19 care lovit Rusia în plin în toamna lui 2020.

Potrivit Institutului Gamaleia, care a creat vaccinul Sputnik V, doar 3,8 milioane dintre cele 146 de milioane de locuitori ai ţării au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin.

Datele cu privire la bilanţul morţilor diferă puternic în funcţie de sursă.

Guvernul recunoştea miercuri 106.706 de morţi din cauza covid-19, în timp ce agenţăia rusă de statistică Rosstat raporta cel puţin 224.000 la sfârşitul lui februarie - ceea ce plasează Rusia între cele mai îndoliate ţări din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.