Documentarul "Moşteniri Coregrafice: Începuturi", dedicat explorării evoluţiei artei coregrafice romȃneşti la începuturile ei, va fi transmis online, joi, începând cu ora 19.00, de Opera Naţională Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti, în link-ul https://www.facebook.com/operanb.ro

Documentarul urmăreşte progresiv evoluţia dansului scenic, încă de la debutul acestei forme artistice la noi, în anii 1900, în perioada celor două războaie mondiale, cu accente savuroase despre romantica şi tumultoasa perioadă interbelică, dar şi în momentul instaurării comunismului.

Producţia are o misiune foarte importantă, aceea de a contribui la sporirea interesului pentru cunoaşterea memoriei dansului şi a identităţii noastre artistice.

În interviuri video şi audio, personalităţi marcante ale dansului, martori ai unei epoci unice, documentează demersul artistic al fiecărui coregraf care a făcut istorie, localizat în timp şi spaţiu, precum şi integrarea acestuia în contextul complex ale vremii, punând astfel în valoare diverse momente esenţiale pentru dezvoltarea dansului românesc.

Cei care au contribuit la re-crearea unei lumi apuse, prin acest produs cultural atât de necesar pentru moştenirea culturală din domeniul dansului, sunt Ileana Iliescu, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Vava Ştefănescu, Cristina Hamel şi Cora Benador. Aceşti colaboratori de seamă ai celor care au conturat dansul românesc la începutul secolului XX au lăsat mărturie viitorului cuvinte preţioase despre cine au fost şi ce au construit Anton Romanowski, Floria Capsali, Elena Penescu-Liciu şi Mitiţă Dumitrescu.

"Moşteniri coregrafice" este un proiect unic şi original în domeniul artei dansului, care valorificǎ printr-o abordare proaspǎtǎ memoria colectivă a acestei arte, aflată sub forma arhivelor şi a documentelor scrise, apelând la noile tehnologii şi tehnici de dramaturgie. Acesta va avea o abordare serială, cu o dezvoltare progresivă, prin crearea unei serii de episoade ce se doreşte a fi lansată în viitorul apropiat care să acopere întreaga perioadă a evoluţiei dansului, din 1900 până în prezent.

Documentarul a câştigat în 2020 premiul special pentru "cel mai bun film istoric de dans" în cadrul Divulge Dancer’s Film Festival (DF2), Hollywood, California.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.