Membrii Parlamentului European au ajuns, miercuri dimineaţă, la un acord provizoriu cu statele membre privind forma finală a Legii europene a climei, se arată într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a salutat acest acord provizoriu dintre co-legislatori asupra Legii Europene a Climei. Ca element cheie al Pactului Verde European, Legea Europeană a Climei consacră angajamentul UE pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050 şi obiectivul intermediar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparat cu nivelurile anului 1990.

Preşedinta Ursula von der Leyen a declarat: „Sunt încântată că am ajuns la un acord pe acest element esenţial din Pactul Verde European. Angajamentul nostru politic de a deveni primul continent neutru climatic până în 2050 este acum şi un angajament legal. Legea Climei pune UE pe o cale verde pentru o generaţie. Este obligaţia noastră faţă de copiii şi nepoţii noştri”.

Pe lângă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050, acordul de miercuri consolidează cadrul european pentru acţiune climatică prin introducerea mai multor elemente: reducerea emisiilor de carbon, agajamentul pentru emisii negative după 2050, înfiinţarea European Scientific Advisory Board on Climate Change, care va oferi consiliere ştiinţifică independentă, prevederi mai solide privind adaptarea la schimbările climatice, coerenţă a politicilor din UE cu obiectivul neutralităţii climatice, între altele.

Comisia Europeană a depus propunerea pentru European Climate Law pe 4 martie 2020.

Acordul preliminar de miercuri urmează să primească aprobarea oficială a Parlamentului şi Consiliului, apoi Legea Europeană  Climei va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.