PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document. De asemenea, în lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat marţi seară, după a doua şedinţă a coaliţiei pentru soluţionarea blocajului apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu, că foprmaţiunile partenere au convenit să semneze o completare la acordul de coaliţie. ”Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”, a afirmat Orban. Premierul Florin Cîţu a afirmat că această coaliţie merge mai departe şi că de miercuri vom avea un ministru al Sănătăţii care va prelua un portofoliu dificil şi care va avea susţinerea sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI UPDATE - PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie. Ce alte prevederi sunt incluse în acord

Completarea la acordul coaliţiei poate fi consultată aici

 
 ”Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, o completare care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii în parteneri, care să ducă la îmbunăt mecanismelor de funcţionare a coaliţiei şi să crească performanţa de guvernare.şi în mod evident să crească performanţa de guvernare. Formaţiunile politice care au constituit această coaliţie sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura o bună guvernare României şi de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în faţa Parlamentului şi de asemenea să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii. Suntem o coaliţie care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate şi suntem preocupaţi în primul rând de o guvernarea care să ducă la o îmbunătăţire semnificativă a vieţii cetăţenilor români”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul USR Dan Barna a anunţat la rândul său că partidele din coaliţie au „depăşit o situaţie delicată”. Acesta a menţionat că partidele au agreat câteva principii de funcţionare foarte importante.
„Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR a depăşit astăzi o situaţie delicată şi funcţionarea şi succesul acestei coaliţii ţine de încredere, respect şi reguli. După cele două zile deloc simple şi după discuţii care au avut şi momente delicate, am reuşit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliţie şi avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat astăzi împreună şi perfect responsabil vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID şi să scoatem România din pandemie şi să intrăm în acea direcţie de dezvoltare şi de însănătoşire a societăţii pe care o aşteaptă cetăţenii. (...) Am agreat câteva principii de funcţionare foarte importate legate de funcţionarea guvernului, legate de funcţionarea noastră ca şi coaliţie la nivelul parlamentului şi legate de câteva priorităţi care există în programul de guvernare şi pe care împreună le vom susţine în perioada următoare tocmai pentru ca cetăţenii României să vadă că această coaliţie şi acest guvern are şi resursele şi energia şi competenţa necesară să ducă România mai departe şi să depăşim acest moment delicat legat de pandemie.  Mesajul este unul foarte clar: campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a Guvernului” a declarat Barna.   
Dragoş Tudorache a anunţat că miercuri dimineaţă USR-PLUS va face o nouă propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Ulterior, USR PLUS au precizat că vor anunţa nominalizarea printr-un comunicat miercuri dimineaţă, iar după învestire va fi organizată o conferinţă de presă, cel mai probabil miercuri seară sau joi dimineaţă.
La rândul să, liderul UDMR Kelemen Hunor a arătat că se „bucură” că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării. El a menţionat că actul adiţional nu aduce adăugiri la programul de guvernare şi că îl el nu se regăsesc lucruri extraordinare, extravagante”.
„Armonizarea în coaliţie necesită răbdare,  necesită echilibru şi empatie. Nu este un lucru foarte uşor, nu trebuie să spunem că merge extraordinar de bine în fiecare clipă dar important este că toate partidele din coaliţie sunt conştienţi că dacă împreună ne-am asumat guvernarea este responsabilitatea noastră să mergem înainte şi să căutăm soluţii pentru cetăţeni, pentru comunităţi. Cu acest gând am semnat acest act adiţional”, a declarat Kelemen Hunor.
„Aşa cum am spus, coaliţia merge mai departe. (...)  De mâine vom avea un ministru al Sănătăţii care va prelua un portofoliu dificil, va avea susţinerea mea şi a colegilor din cabinetul pe care îl conduc”, a anunţat, la rândul său, premierul Florin Cîţu
El a dat asigurări că deciziile pe care le ia guvernul se iau „în consultare şi în interesul cetăţenilor”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.