Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că nu este ”în impas” campania de vaccinare, iar numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare nu sunt un indicator relevant, în condiţiile în care capacitatea de vaccinare a crescut constant. ”Eu nu îmi doresc liste interminabile de persoane care se află în aşteptare”, afirmă Gheorghiţă, precizând că sunt peste 204.000 de persoane pe aceste liste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Campania nu este în impas. Dimpotrivă, am crescut, am dublat rata persoanelor vaccinate. Înţeleg, dacă aveam în loc de 50.000, 30.000 de persoane vaccinate dar eu ştiu că de la 50.000 am ajuns la 60.000, 70.000, chiar peste 80.000 (de persoane vaccinare zilnic – n.r.). Astăzi ne aşteptăm să avem aproape 90.000, poate chiar mai mult, conform programărilor care sunt efectuate. Dacă ne uităm la lista de aşteptare tragem o concluzie greşită. Trebuie să înţelegem că în centrele unde există locuri disponibile oamenii se pot programa direct în acel centru şi evident că nu mai regăsim acele persoane pe listă se aşteptare. Nici nu îmi doresc şi nu mi-am dorit şi asta am spus de mai multe ori, eu nu îmi doresc în această campanie de vaccinare să avem liste interminabile de persoane care se află în aşteptare pentru vaccinare. Îmi doresc să ajungem la nivelul la care o persoană dacă astăzi vrea să se vaccineze să se poată vaccina astăzi, pentru că cu cât sistemul de vaccinare şi campania este mai dinamică, mai flexibil şi mai accesibilă cu atât oamenii îşi vor dori mai mult să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că este important ca demersul de vaccinare ”să interfereze cât mai puţin cu calitatea vieţii” persoanelor care vor să se imunizeze, menţionând că în România campania de vaccinare este una dintre cele mai accesibile, raportată la alte ţări europene.

”Ne gândim la modalităţi prin care o persoană să se poată programa încât să fie cât mai uşor pentru toată lumea şi din acest punct de vedere lista de aşteptare nu este un element e baza căruia să putem trage o concluzie că ave o campanie de vaccinare care este în impas. Evident că atunci când vorbim despre o creştere a capacităţii de vaccinare lista de aşteptare se va diminua. (...) Mi-aş dori să avem zero persoane pe lista de aşteptare şi restul centrelor să fie pline cu persoane programate”, a adăugat medicul.

Acesta a explicat că România nu a atins pragul de 100.000 de persoane vaccinate zilnic ”din cauza reticenţei” faţă de serul AstraZeneca, menţionând că în caz contrar s-ar fi atins acest prag.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în prezent sunt 204.000 de persoane pe lista de aşteptare.

“În acest moment avem un număr de peste 204.000 de persoane înscrise pe lista de aşteptare. Procentul celor care se află în momentul de faţă pe lista de aşteptare din populaţia generală este de peste 89% ceea ce înseamnă că până la acest moment din toate persoanele care se aflau în lista de aşteptare au fost notificate cu prioritate în mod deosebit persoanele vulnerabile, persoanele cu boli cronice, persoanele vârstnice, persoanele care erau aferente etapei unu de vaccinare şi de asemenea persoanelor care deservesc activităţi esenţiale ceea ce înseamnă că principala categorie de persoane care la acest moment se regăseşte pe lista de aşteptare face parte din populaţia generală”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a prezentat şi care este topul judeţelor cu cele mai multe persoane pe lista de aşteptare.

“Topul celor şase judeţe care au mai multe persoane pe lista de aşteptare: Bucureşti - 66.000 de persoane - săptămâna trecută erau peste 120.000 de persoane pe lista de aşteptare, prin creşterea capacităţii de vaccinare am putut să reducem numărul de persoane care se află în lista de aşteptare şi implicit să scurtăm timpul de aşteptare al oricărei persoane care doreşte să se vaccineze; Cluj - peste 29.000 de persoane, Mureş - peste 11.000, Prahova - peste 11.000, Braşov - peste 9.000 de persoane”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.