Comitetul de Urgenţă OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal - obligatoriu - pentru călători internaţionali, în pofida faptului că această idee pare atrăgătoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O reuniune a Comitetului de Urgenţă OMS cu privire la covid-19 a avut loc joi, însă concluziile acesteia au fost făcute publice luni.

Experţii însărcinaţi să-l consilieze pe directorul OMS recomandă, într-un comunicat, ”să nu se ceară o dovadă a vaccinării ca o condiţie de intrare” în ţări a călătorilor internaţionali, ”având în vedere (că există) probe lmitate (deşi tot mai numeroase) cu privire la performanţa vaccinurilor în privinţa reducerii transmiterii şi dată fiind inegalitatea persistentă în distribuirea mondială a vaccinurilor”.

”Statele părţi sunt puternic încurajate să recunoască faptul că cererea unei probe a vaccinării poate agrava inegalităţile şi favoriza o libertate a circulaţiei diferenţiată”, denunţă ei.

Acest apel intervine în contextul în care numeroase ţări reflectează la implementarea unui paşaport sanitar în vederea călătoriilor, dar şi cu privire la alte activităţi - şi anume sportive -, în pofida faptului că această idee provoacă critici aprige şi îngrijorări cu privire la posibile discriminări şi protecţia datelor private.

Uniunea Europeană (UE) şi-a prezentat un proiect în acest sens, China şi-a lansat propria versiune, iar companii aeriene lucrează în acest sens.

În Statele Unite, Casa Albă a anunţat, la începutul lui aprilie, că nu impune un paşaport sanitar, însă sublinia că sectorul privat este liber să avanseze în această idee.

Experţii din cadrul Comitetului de Urgenţă OMS au analizat şi alte subiecte în reuniunea lor şi cer OMS ”să accelereze evaluarea vaccinurilor-candidate împotriva covid-19”.

OMS a omologat până în prezent vaccinurile alianţelor Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford fabricatîn India şi Coreea de Sud, şi Johnson&Johnson.

Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste trei milioane de morţi în lume, iar originea acesteia rămâne necunoscută, în pofida faptului că o transmitere a virusului SARS-CoV-2 la om prin intermediul unui animal infectat de către un liliac este ipoteza privilegiată de către experţiinternaţionali mandataţi de OMS să o elucideze.

Comitetul de Urgenţă OMS îndeamnă Organizaţia să continue rapid cercetările cu privire la originea noului coronavirus şi cere ca reglementarea pieţelor care vând animale să fie consolidată.

El cere totodată ca vânzarea şi importul de animale sălbatice care prezintă un risc mare de transmitere - la om - a unor noi agenţi parogeni să fie descurajate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.