Uniunea Europeană (UE) a lansat luni o platformă pe care cetăţenii europeni se pot exprima în cadrul ”Conferinţei privind viitorul Europei” - o vastă consultare populară cu privire la proiectul european în următorii zece ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viitorul este în mâinile voastre”, se subliniază pe acest site, disponibil în 24 de limbi, pe care europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.

De la migraţie la mediu, trecând prin domeniile digital, economic şi al ”valorilor” europene, sunt prezentate nouă provocări considerate ”cruciale” pentru Bătrânul Continent.

Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.

”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimetelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, promite într-un comunicat Conferinţa.

”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuenţi-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este un exerciţiu democratic prevăzut să se desfăşoare timp de un an, a cărui mare necunoscută este participarea cetăţenilor.

Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.

Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru

Concluziile Conferinţei, care urmează să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022, când Franţa, aflată atunci în plină campamnie prezidenţială, va deţine preşedinţia semestrială a UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.