Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri la organizarea summit cu omologii săi rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel în vederea calmării tensiunilor cu Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a discutat vineri cu Macron şi Merkel despre comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ucraineano-rusă.

Ei şi-au exprimat, în cadrulunei videoconferinţe, ”îngrijorarea faţă de o comasare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, axenată ilegal”.

Liderii ucrainan, francez şi german au îndemnat la o retragere a ”acestor întăriri de trupe, pentru a se ajunge la o dezescaladare”, se arată într-un comunicat comun difuzat de către Cancelaria germană.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au ”subliniat susţinerea faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Ei au subliniat totodată ”necesitatea unei aplicări integrale a acordurilor de la Minsk de către ambele părţi”, se arată în comunicat.

Parisul şi Berlinul îşi ”continuă eforturile în cadrul formatului Normandia”, un dialog cvadripartit al Kievului Moscova, dau ei asigurări.

Confruntări armate se multiplică de mai multe săptămâni între forţe guvernamentale ucrainene şi separatişrti proruşi în estul Ucrainei, iar desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi în apropiere alimentează temeri cu privire la o operaţiune militară de amploare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.