Autorităţile din Chicago au făcut publică o înregistrare video în care un poliţist ucide un minor în vârstă de 13 ani, Adam Toledo, care era neînarmat şi care ţinea mâinile sus - nişte imagini ”de nesuportat”, denunţă primarul celui de-al treilea cel mai important oraş din Statele Unite, Lori Lightfoot, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În înregistrarea video realizată de camera agentului, poliţistul este surprins urmărindu-l pe Adam Toledo, căruia îi ordonă să se oprească şi să-i arate mâinile.

Apoi trage în adolescent, în momentul în care acesta se opreşte şi ridică mâinile sus.

Un procuror a declarat că Adam Toledo era înarmat, însă în înregistrarea video nu se vede vreo armă în mâinile copilului.

Primarul Chicago Lori Lightfoot a catalogat joi, înaintea publicării imaginilor, drept ”de nesuportat” aceste cadre şi a îndemnat locuitorii la calm, în contextul în care tensiuni în centrul cărora se află violenţa poliţiştilor sunt deja puternice în Statele Unite.

Tot în timpul procesului poliţistului alb Derek Chauvin, judecat de uciderea afroamericanului George Floyd în mai 2020, un tânăr afroamerican, Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis la Minneapolis de către o poliţistă albă care susţine că şi-a confundat arma de foc de serviciu cu Taserul.

Imaginile sunt ”oribile, traumatizante şi (constituie) o nouă amintire a epidemiei violenţei poliţiei de care continuăm să suferim în America şi a nevoii urgente de reformare a poliţiei”, a scris pe Twitter Ben Crump, avocatul familiei lui George Floyd.

”OMORÂT FĂRĂ SĂ FIE ÎNARMAT”

”Indiferent dacă Adam era un băiat de cor sau dacă era implicat într-o activitate deranjantă, fapt este că merge pe stradă şi că este omorât fără să fie înarmat”, a denunţat în faţa presei avocata familiei Toledo, Adeena Weiss-Ortiz.

Copilul a fost ucis la 29 martie, către ora locală 2.30.

Poliţia a fost chemată să intervină în urma unor informaţii despre focuri de armă şi i-a urmărit pe jos pe adolescent şi pe un alt tânăr, în vârstă de 21 de ani, care era împreună cu el, Ruben Roman. 

Ruben Roman a fost arestat rapid, iar un poliţist a continuat să-l urmărească pe Adam Toledo, pe care l-a ucis prin împuşcare.

Un procuror-adjunct din comitatul în care se află Chicago a anunţat că Adam Toledo avea asupra sa o armă atunci când a fost ucis.

Însă o purtătoare de cuvânt a comitatului Cook a declarat joi, la postul local de televiziune WGN, că acest procuror ”nu s-a informat deplin înainte să vorbească într-o audiere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.