Ambasadorul rus la Londra Andrei Kelin a fost convocat la Ministerul britanic de Externe din cauza unor ”activităţi răuvoitoare” atribuite Moscovei, şi anume atacuri cibernetice şi comasarea a zecide mii de militari ruşi la frontiera Rusiei cu Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul britanic este grav îngrijorat de tendinţa statului rus de a adopta o atitudine răuvoitoare”, a anunţat joi, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al diplomaţiei britanice.

Guvernul american al lui Joe Biden a impus joi o serie de sancţiuni financiare dure Rusiei şi a anunţat expulzarea a zece diplomaţi ruşi.

Este vorba despre represalii în urma unui uriaş atac cibernetic, în 2020, atribuit de-acum în mod oficial Rusiei, care a folosit ca vector SolarWinds, un editor american de programe informatice, priratat în vederea introducerii unei falii la utilizatori, între care mai multe agenţii federale americane.

Foreign Office i-a prezentat ambasadorului Andrei Kelin concluziile serviciilor britanice de informaţii, potrivit cărora serviciile ruse de informaţii externe (SVR) se află la originea atacului informatic care s-a folosit de SolarWinds, a anunţat diplomaţia britanică.

Ambasadorul rus a fost ”informat că Regatul Unit va continua să coopereze cu aliaţii săi pentru a denunţa şi contracara operaţiuni ale serviciilor ruse de informaţii”.

Londra i-a transmis, de asemenea, lui Kelin ”îngrijorarea Regatului Unit faţă de o consolidare a forţelor militare ruse la frontiera ucraineană şi în Crimeea ocupată ilegal”.

”Aceste activităţi sunt ameninţătoare şi destabilizatoare. Rusia trebuie să-şi înceteze provocările şi să pună capăt escaladării tensiunilor”, a subliniat ministerul britanic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.