Partidul Democrat prezintă joi în Congres un proiect de lege care prevede o suplimentare cu patru posturi de judecători a completului Curţii Supreme a Statelor Unite, prin care vizează să dejoace acapararea Curţii de către conservatori numiţi de către Donald Trump şi care provoacă o opoziţie aprigă din partea Partidului Republican, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această lege, numărul judecătorilor ar creşte de la nouă la 13, potrivit unui exemplar al proiectului, pe care Reuters scrie că l-a examinat.

Preşedintele Joe Biden a anunţat vineri înfiinţarea unei comisii bipartizane însărcinată să studieze eventuale modificări la Curtea Supremă - inclusiv o lărgire sau impunerea unei limite a numărului mandatelor magistraţilor Curţii în locul unei numiri pe viaţă ca în prezent.

Curtea Supremă este alcătuită din nouă judecători începând din 1969.

Însă Congresul Statelor Unite are puterea de a modifica numărul judecătorilor Curţii Supreme - un lucru pe care l-a făcut în mai multe rânduri.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a nominalizat trei judecători în unicul său mandat de patru ani şi a impus astfel o majoritate conservatoare de şase la trei.

Ultima încercare de reformare a Curţii Supreme a avut loc în 1930.

Preşedintele de atunci Franklin D. Roosevelt a încercat - în zadar - să crească numărul judecătorilor Curţii Supreme, după ce aceasta a emis o serie de horărâri împotriva unora dintre măsurile sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.