Statele Unite au renunţat să desfăşoate săptămâna aceasta două nave de război la Marea Neagră, prin strâmtori turce, în toiul unor tensiuni între Rusia şi Ucraina, au anunţat oficiali turci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trecerea primei nave americane de război prin Bosfor, prevăzută miercuri, nu a avut loc, au anunţat surse diplomatice turce.

Trecerea navelor, prevăzută miercuri şi joi, a fost anulată, iar Ankara nu a fost informată cu privire la o eventuală amânare a acestei desfăşurări, potrivit agenţiei turce oficiale de presă Anadolu, care citează oficiali turci.

Autorităţile turce au anunţat săptămâna trecută că au fost notificate de către Statele Unite cu privire la trecerea, la 14 şi 15 aprilie, a două nave americane de război prin stâmtorile Dardanele sau Bosfor către Marea Neagră.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează circulaţia maritimă prin aceste strâmtori turceşti, obligă ţările neriverane la Marea Neagră să anunţe cu 15 zile înainte trecerea navelor lor.

Anunţarea acestei desfăşurări a avut loc în contextul unei intensificări a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia trimiterii unor nave de război americane a fost salutată drept un semn al susţinerii Kievului de către Washington.

Anularea acestei manevre, anunţate de către turci, intervine după o convorbire la telefon între preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin.

Biden i-a propus lui Putin în această convorbire telefonică să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut preşedintelui rus ”să reducă tensiunile” în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Ţările occidentale şi-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea faţă de comsarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană şi în Crimeea ocupată, anexată de către Moscova în 2014.

Aceste desfăşurări de trupe au loc în urma unei intensificări a incidentelor armate între forţele Kievului şi separatişti proruşi în Donbas, în estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.