Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel cer Rusiei să-şi reducă trupele la frontiera cu Ucraina, în contextul intensificării tensiunilor pe teren, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi lideri au convenit, într-o discuţie la telefon, miercuri seara, să ceară Rusiei ”să-şi reducă recentele consolidări de trupe” la frontiera de est a Ucrainei, pentru a permite ”o dezescaladare” a situaţiei, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Angelei Merkel.

Ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a acuzat miercuri Rusia de ”provocare” în dosarul ucrainean şi a anunţat că acest dosar este urmărit ”cu îngrijorare”.

”Vom face totul pentru ca lucrurile să nu degenereze”, primitea AKK, salutând reacţia ”măsurată” de până în prezent a Kievului.

Moscova a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu această fostă republică sovietică, care are ambiţia să adere la NATO.

Violenţele s-au reluat de la începutul anului în războiul civil din estul Ucrainei între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi.

Miniştrii Apărării din 30 de state membre NATO audiscutat miercuri, într-o reuniune prin videoconferinţă, cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken care a venit în mod specia la sediul NATO la Bruxelles, despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin un summit într-o ţară terţă ”într-un viitor apropiat”.

Relaţiile Moscovei cu Washingtonul se află la cel mai scăzut nivel, subminate de dezacorduri în numeroase dosare, inclusiv ale războaielor din Ucraina şi Siria, acuzaţii de amestec în alegeri, spionaj şi atacuri cibernetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.