Rusia se declară îngrijorată de anunţul lui Joe Biden cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, în contextul în care data retragerii trupelor străine era stabilită la 1 mai, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest lucru provoacă îngrijorări cu privire la oposibilă escaladare viitoare în conflictul armat din Afganistan care, la rândul său, ar putea submina eforturi în vederea lansării unor negocieri interafgane”, a apreciat miercuri, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Ministerul rus de Externe consideră că o amânare a retrageri americane constituie o”încălcare evidentă a acordului americanilor cu talibanii”.

”În acest context, ne reiterăm dorinţa unui dialog constructiv între părţile care se înfruntă în Afganistan şi care să conducă la sfârşitul acestui război lung”, adaugă Zaharova.

Washingtonul a anunţat marţi că toţi militarii americani urmează să părăsească Afganostanul ”fără condiţii” până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite, în pofida unor temeri cu privire a o revenire în forţă a talibanilor.

Joe Biden a avertizat în prealabil că ar fi ”dificilă” o respectare a termenului-limită de la 1 mai, prevăzut în vederea unei retrageri de Acordul de la Doha încheiat de către predecesorul său, Donald Trump, cu talibanii.

Amânarea retragerii americane din Afganistan cu patru luni i-a înfuriat pe talibani.

Moscova - care se prezintă drept un mediator - a găzduit în ultimii ani mai multe reuniuni între emisari ai Kabulului, talibani şi reprezentanţi străini.

Aceste discuţii sunt organizate în paralel cu negocieri interafgane mediate de către americani, lansate în septembrie la Doha, şi reuniuni pe care Turcia vrea să le găzduiască în aprilie, la Istanbul.

Zaharova a anunţat miercuri că Moscova a primit o notificare de la Ankara cu privire la această reuniune de la Istanbul, prevăzută de la 24 aprilie la 4 mai, dar că nu a luat o hotărâre cu privire la trimiterea unei delegaţii ruse la eveniment.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.