Avocaţi din toată ţara au protestat miercuri, exprimându-şi indignarea faţă de condamnarea avocatului Robert Roşu la închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), cu suportul tuturor barourilor din ţară, a organizat astăzi, 14 aprilie, la ora 12:00, o acţiune menită să atragă atenţia în legătură cu riscurile la adresa exercitării profesiei de avocat şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Indignarea avocaţilor a fost generată de publicarea recentă a deciziei (Motivarea) în dosarul Ferma Băneasa, în care doi avocaţi, printre care avocatul Robert Roşu, au fost condamnaţi. În mod special, ” Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru ceea ce forurile profesiei de avocat, care au analizat decizia, au considerat a fi exclusiv fapte avocaţiale şi nu fapte penale. Astfel, UNBR şi Baroul Bucureşti solicită respectarea standardelor recunoscute naţional şi internaţional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat. Conform acestor organisme, „anumite teze desprinse din considerentele deciziei în dosarul „Ferma Băneasa”, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiţiei şi a statului de drept””, transmit avocaţii într-un comunicat.

Principalele aspecte care au generat nemulţumirea avocaţilor şi au indus temeri grave în rândurile acestora, constau în: identificarea acestora cu clienţii lor; atragerea răspunderii penale pentru susţinerea de către avocat a unor teze juridice apreciate de acuzare ca fiind incorecte; audierea avocaţilor în dosarele clienţilor şi folosirea acestor declaraţii de martor ca probe în dosar; audierea judecătorilor în calitate de martori în legătură cu propriile hotărâri, ignorarea autorităţii de lucru judecat a hotărârilor judecătoreşti, cu consecinţa creării unei stări de insecuritate gravă în cu privire la utilizarea în raporturile juridice a respectivelor hotărâri.

„Demersul nostru instituţional nu se îndreaptă împotriva justiţiei, a instituţiilor autorităţii judecătoreşti în plan local sau naţional, ci are ca scop atenţionarea asupra faptului că generalizarea unor viziuni care tind să destabilizeze constantele rolului actorilor în actul de justiţie tind să pună în pericol nu numai profesia de avocat, dar şi alte profesii juridice iar în cele din urmă chiar sistemul judiciar. În concluzie, demersul de faţă are ca obiectiv convocarea dialogului interprofesional  pentru conştientizarea tuturor factorilor implicaţi cu privire la urmările pe care le-ar putea avea renegarea drepturilor şi a rolului avocatului, prin identificarea acestuia cu clientul său, prin impunerea avocatului unor sarcini care nu sunt specifice menirii sale, încălcării secretului profesional precum şi repercusiunile  nesocotirii autorităţii de lucru judecat. Consecinţele se răsfrâng nu numai asupra profesiei de avocat, ci asupra sistemului de justiţie şi mai ales asupra cetăţeanului, care este privat de dreptul la apărare şi de dreptul la un proces echitabil”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR)

Peste 300 de avocaţi au fost prezenţi la Bucureşti, printre aceştia numărându-se Traian Briciu, Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Ion Dragne (Decanul Baroului Bucureşti), Daniel Fenechiu (Prodecan, baroul Bucureşti), dar şi parlamentari jurişti, precum Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean.

Proteste similare au fost organizate de barourile din toată ţara, inclusiv în oraşele Cluj, Oradea, Timişoara, Zalău, Sibiu, Alba-Iulia, Satu-Mare, Piteşti, Braşov, Râmnicu-Vâlcea, Galaţi, Târgu-Mureş, Slatina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.