Germanii cu vârste sub 60 de ani imunizaţi anti-Covid cu o doză de ser dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca vor primi a doua doză dintr-un alt vaccin, au decis autorităţile sanitare marţi, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania a anunţat pe 30 martie că nu va mai oferi vaccinul AstraZeneca în două doze oamenilor cu vârste sub 60 de ani, din cauza riscului apariţiei de tromboze.

Agenţia de presă DPA a anunţat că miniştrii au căzut de acord ca persoanele din grupe de vârste mai mici care au primit o primă doză de AstraZeneca înainte de anunţul făcut la finalul lui martie să primească pentru a doua doză fie serul Pfizer/BioNTech fie cel dezvoltat de Moderna.

„Soluţia care a fost găsită va oferi un bun nivel de protecţie”, a spus ministrul bavarez al Sănătăţii, Klaus Holetschek.

Noua politică este în conformitate cu recomandările făcute săptămâna trecută de comisia de vaccinare din Germania, care a mai recomandat ca a doua doză să fie administrată la 12 săptămâni de la prima doză AstraZeneca.

Germania este una dintre ţările care au restricţionat utilizarea serului AstraZeneca la persoane în vârstă, după ce au apărut rare cazuri de tromboză la un număr mic de persoane mai tinere care au primit vaccinul. 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus săptămâna trecută că neobişnuitele cheaguri de sânge ar trebui listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca şi a subliniat că, per ansamblu, beneficiile oferite de ser depăşesc riscurile.

În total, până pe 4 aprilie, au fost raportate 222 de cazuri de tromboze atipice din 34 de milioane de doze AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) şi Marea Britanie, potrivit EMA. Până pe 22 martie, au fost înregistrate 18 decese asociate acestei cauze.

Cele mai multe cazuri au apărut la femei cu vârste sub 60 de ani, la două săptămâni de la vaccinare.

Potrivit Ministerului german al Sănătăţii, aproximativ 2,2 milioane de persoane cu vârste sub 60 de ani au primit o doză de vaccin AstraZeneca în ultimele săptămâni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că nu poate recomanda combinarea vaccinurilor, din cauza insuficientelor date care să arate efectele acesteia.

Universitatea Oxford derulează în prezent un studiu pentru a determina dacă vaccinurile anti-Covid pot fi combinate în siguranţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.