Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul libian Abdul Hamid Dbeibeh şi-au reafirmat susţinerea unui acord de delimitare maritimă controversat din 2019, într-o zonă bogată în gaze naturale, care îi înfurie pe vecinii lor din estul Mării Mediterane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am reînnoit hotărârea în subiectul” acestui acord încheiat în 2019, a anunţat Erdogan luni, într-o conferinţă de presă comună cu Dbeibeh, în urma unei reuniuni la Ankara.

”În ceea ce priveşte acordurile semnate între ţările noastre, şi mai ales cel al delimitării maritime, reafirmăm că aceste acorduri au baze valide şi servesc interesele ţărilor noastre”, a declarat, la rândul său, Abdul Hamid Dbeibeh.

Acest acord - pe care celelalte ţări riverane din estul Mării Mediterane nu-l recunosc - stabileşte frontierele maritime ale Turciei şi Libiei într-o zonă bogată în gaze naturale.

Turcia se bazează pe acest text pentru a-şi justifica foraje gazifere pe care le efectuează în zone care se află teoretic în spaţiile maritime ale Greciei şi Ciprului.

Ankara a încheiat acest pact maritim cu Guvernul de unitate naţională (GNA) recunoscut internaţional, cu sediul la Tripoli, în tim pce acesta era vizat de o ofensivă a unei puteri disidente cu sediul în estul Libiei.

Libia s-a dotat - după ani de război civil - în urma unui proces mijlocit de ONU, un Executiv unificat însărcinat cu o tranziţie până la alegeri naţionale, la sfârşitul lui decembrie.

Acest Guvern de tranziţie este condus de către Abdul Hamid Dbeibeh.

Cei doi lideri au semnat luni o serie de acorduri în vederea unei consolidări a cooperării mai ales economice între cele două ţări.

”Vrem să ne consolidăm solidaritatea şi cooperarea (...). Vom susţine Guvernul de unitate naţională la fel cum am susţinut precedentul guvern legitim (de la Tripoli)”, a subliniat Erdogan.

După ani de război civil, în urma îndepărtării de la putere şi uciderii fostului dictator Muammar Gaddafi, în 2011, profitabila piaţă a reconstrucţiei Libiei alimentează apetitul multor ţări, inclusiv al Turciei.

Întrerinderi turceşti urmează să joace ”un rol important în reconstrucţia Libiei”, a anunţat premierul libian, care se întâlneşte marţi cu oameni de afaceri turci.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia urmează să furnizeze 150.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 Libiei, o ţară afectaă dur de pandemie, din cauza slăbiciunii infrastructurii sale santare.

Preşedintele turc a anunţat, de asemenea, că Ankara urmează să-şi redeschidă Consulatul la Benghazi, în estul Libiei, ”imediat ce condiţiile o vor permite”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.