Micro-expoziţia temporară "Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei" este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), sediul din Calea Victoriei nr. 12, fiind organizată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii Mariţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei’" prezintă un moment semnificativ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a avut loc în peninsula Balcanică, istoria unei confrunctări dintre trupele Wehrmacht-ului şi apărătorii eleni care au menţinut o importantă poziţie defensivă timp de mai multe zile deşi se aflau într-o situaţie militară dezavantajoasă.

Puţin cunoscută publicului din România, bătălia de la Fortul Roupel (6-10 aprilie 1941) reprezintă în Grecia o pagină de un rar eroism, un exemplu de voinţă pentru depăşirea obstacolelor şi o dovadă a dorinţei de a lupta până la supremul sacrificiu pentru apărarea patriei.

Fortul Roupel a fost cel mai important punct strategic întărit aflat pe Linia Metaxa, valoarea sa militară fiind dată de apropierea faţă de graniţa cu Bulgaria. Construit la o înălţime de 322 de metri, complexul cuprindea 6 forturi, 11 cazemate, 76 de amenajări defensive exterioare, 4.251 m de pasaje subterane, 1.849 mp pentru spaţiul locativ şi pentru depozitare, unde putea fi găzduit un efectiv de 27 ofiţeri şi 950 subofiţeri şi grade inferioare. Fortul putea asigura apărarea unui front lat de 2,5 km prin intermediul a 125 de guri de foc de diferite calibre pentru prevenirea înaintării forţelor oponente spre sud pe direcţia Kresna-Roupel de-al lungul râului Struma.

În cadrul expoziţiei vizitatorii vor putea vedea obiecte cu valoare istorică şi replici de uniforme şi echipamente militare care au fost oferite cu titlu de împrumut de Khaki Depot, Military Uniforms, Quality Reproductions for Exhibits and Reenactments (Grecia).

Piesa centrală a expoziţiei este o cască model 1934/1939, un element de protecţie care s-a aflat în dotarea Armatei Regale Elene în perioada 1939-1945. Casca provine din zona Fortului Roupel aflat în nordul Greciei, provincia Macedonia Centrală şi a fost folosită de un militar în timpul bătăliei purtate pentru cucerirea obiectivului militar între 6-10 aprilie 1941.

Dintre obiectele care provin din zona fortului, vor fi expuse un fragment de beton, sârmă ghimpată, indicatoare metalice, tuburi de cartuşe şi pământ. Amenajarea este completată cu două replici de uniforme militare cu echipamentul specific, reprezentative pentru Armata Regală Elenă şi Wehrmacht, astfel încât vizitatorii să cunoască mai bine diferenţele de dotare dintre cele două armate beligerante.

Înţelegând importanţa istorică şi memorialistică a fortului, autorităţile elene au reabilitat un segment care a fost introdus în circuitul turistic. Fortul Roupel face parte din Muzeul Războiului din Salonic şi este vizitat de un număr important de elevi, profesori, pasionaţi de istorie militară, precum şi de numeroşi turişti.

Începând cu anul 2016, Primăria Municipiului Sintiki din Regiunea Macedonia Centrală la iniţiativa SOC.C.BU. Agkistro Action organizează "Roupel 1941. The Revival’", cel mai important eveniment de reconstituire istorico-militară din Grecia dedicat perioadei celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia de la Fortul Roupel a rămas un reper în istoria Operaţiunii Mariţa şi totodată în istoria contemporană a Greciei. La opt decenii distanţă de la desfăşurarea evenimentelor, încă sunt vii în memoria colectivă dovezile de sacrificiu pentru patrie, sentimentul datoriei împlinite, respectul faţă de adversar şi camaraderie, valori aparţinând naturii umane care sunt mai presus de orice ideologie, dorinţe expansioniste şi strategii militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.