Ucraina exclude orice ofensivă împotriva separatiştilor proruşi, în estul ţării, unde confruntări armate s-au multiplicat în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eliberarea teritoriilor ocupate prin forţă va conduce în mod inevitabil la moartea unui număr mare de civili şi la pierderi în rândul militarilor, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, anunţă înr-un comunicat comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Ruslan Homceak.

Kievul susţine o ”soluţie politică şi diplomatică” în vederea recuperării teritoriilor asupa cărora nu deţine controlul de la începutul Războiului din Ucraina, în 2014, subliniază el.

Homceak denunţă drept ”o campanie de dezinformare” a Rusiei ”informaţii” potrivit cărora Kievul pregăteşte o ofenisvă, în timp ce Ucraina acuză Moscova de comasarea unor trupe la frontieră.

Kievul acuză Kremlinul de faptul că ar căuta un pretext pentru a declanţa o operaţiune militară de anvergură.

”Această campanie vizează să discrediteze Ucraina pe scena internaţională şi să creeze panică în populaţia din teritoriile ocupate”, denunţă generalul Homceak.

Kievul şi Occidentul au criticat în ultima perioadă Moscova din cauză că a comasat trupe la frontiera ucraineană şi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia, în contextul în care incidente armate sângeroase cauzate de separatişti proruşi, acuză ucrainenii, au loc apropape zilnic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află joi şi vineri pe linia frontului.

Zelenski a primit susţinerea Angelei Merkel, care i-a cerut joi lui Vladimir Putin să reducă prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina.

Statele Unite şi-au exprimat, la rândul lor, ”îngrijorarea faţă de recenta escaladare a atacurilor ruse în estul Ucrainei”.

Washingtonul trimite două nave de război la Marea Neagră - prin Strâmtoarea Bosfor -, a anunţat Ministerul turc de Externe, o evoluţie susceptibilă să irite Moscova în contextul tensiunilor în Ucraina.

Separatişti din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk au anunţat că cel puţin 20 de combatanţi separatişti au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

Preşedinţia ucraineană a anunţat că, pe linia frontului, în 2020, au fost ucişi în total 50 de militari ucraineni.

Războiul din Donbas a izbucnit în aprilie 2014, în urma unei revoluţii prooccidentale în Ucraina, urmată de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproximativ 1,5 milioane de deplasaţi.

Nivelul intensităţii confruntărilor armate a scăzut puternic în urma acordurilor de pace de la Minsk, încheiate la începutul lui 2015, însă procesul politic de soluţionare a conflictului a rămas blocat.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia de susţinerea militară, financiară şi politică a separatiştilor proruşi din Donbas, însă Moscova respinge aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.