Brexitul zguduie un fragil echilibru comunitar la Belfast, unde manifestanţi şi poliţia s-au înfruntat în noaptea de joi spre vineri cu pietre şi cocteiluri Molotov şi tunuri cu apă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de bărbaţi tineri şi adolescenţi s-au adunat joi seara într-un cartier din vestul Belfastului, cuprins de tensiuni politice în centrul cărora se află Brexitul.

Unii dintre ei aveau un cărucior de la un supermarket plin cu cărămizi, a constat un jurnalist AFP.

Tinerii erau puţin dispuşi să vorbească.

Purtând măşti sau cagule, ei au aruncat cu pietre, cărămizi, petarde şi sticle către baraje ridicate de către poliţia antirevoltă din Land Rovere blindate. Un fum negru şi gros se ridica în unele locuri, în urma exploziei unor cocteiluri Molotov.

Înarmaţi cu bastoane şi scuturi, membri ai forţelor de ordine i-au respins pe participanţii la revoltă, în timp ce locuitori din cartier priveau de la ferestre.

Poliţiştii au folosit un impozant tun cu apă după ce un grup de bărbaţi a încercat să forţeze baricada cu ajutorul unei maşini vandalizate.

Forţe de ordine i-au îndemnat pe manifestanţi, la megafon, să se disperseze, ameninţându-i că altfel vor fi arestaţi.

”S-ar putea face uz de forţă”, i-a avertizat o voce de femeie la o portavoce.

Poliţia a încercat, de asemenea, să facă apel la persoane influente din comunitate pentru a-i descuraja pe locuitori să se alăture revoltei.

Câteva zeci de persoane în vârstă, bărbaţi şi femei, s-au adunat joi, în apropiere de locuri în care au avut loc violenţe miercuri, oprind persoane care au participat la revolte să se apropie sau stingând focuri în apropiere.

Peste 50 de poliţişti au fost răniţi în aceste violenţe din ultima perioadă, care agită spectrul celor 30 de ani sângeroşi de ”tulburări” între republicani. în principal catolici susţinători ai reunificării cu Iralanda şi unionişti protestanţi, soldate cu 3.500 de morţi.

”TRĂDAREA” LONDREI

Violenţe au izbucnit săptămâna trecută mai întâi la Londonderry, după care s-au extins la un cartier loialist din Belfast şi în vecinătate, în weekendul de Paşte.

Brexitul a fragilizat fragilul echilibru din Irlanda de Nord - din cauza introducerii unor controale vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE).

Aceste controale - menite să evite reinstituirea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, un stat membreu UE - au loc în porturi nord-irlandeze.

În pofida unei perioade graţie menită să le permită întreprinderilor să se adapteze, aceste dispoziţii noi perturbă aprovizionaea şi sunt denunţate de către unionişti drept o ”frontieră” între Irlanda de Nord şi Marea Britanie şio ”trădare” din partea Londrei.

Autorităţile nord-irlandeze au decis să nu ia măsuri judiciare împotriva unor reprezentanţi ai Partidului Sinn Fein (republican) care au asistat la funeraliile unui fost comandant paramilitar, în pofida restricţiilor impuse în lupta împotriva covid-19, iar acest lucru a amplificat tensiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.