Preşedintele american Joe Biden şi procurorul general Merrick Garland au anunţat joi măsuri de combatere a violenţelor armate din Statele Unite, descrise de Casa Albă ca un prim pas pentru reducerea atacurilor în masă, vărsările de sânge din comunităţi şi a sinuciderilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile măsuri includ planuri pentru ca Departamentul de Justiţie să combată ”armele fantomă” auto-asamblate şi să facă ”dispozitivele stabilizatoare” - care transformă efectiv pistoalele în puşti - supuse înregistrării în conformitate cu Legea Naţională a Armelor de Foc.

Biden a spus că va cere Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi să publice un raport anual privind traficul de arme de foc în Statele Unite şi să faciliteze adoptarea de către state a unor legilor care să permită semnalarea persoanelor cu risc care deţin arme.

Biden a subliniat, de asemenea, că are obiective mai ambiţioase, pentru care are nevoie de sprijinul Congresului pentru a le îndeplini, inclusiv reintroducerea unei interdicţii asupra armelor de asalt şi adoptarea unei legi la nivel naţional privind semnalarea riscurilor.

”Astăzi luăm măsuri pentru a face faţă nu doar crizei armelor, ci la ceea ce este de fapt o criză a sănătăţii publice”, a spus Biden, vorbind în Grădina cu Trandafiri unui public format din membri ai familiilor victimelor violenţei armate.

Preşedintele s-a referit la un nou atac în masă, care a avut loc în această săptămână în Carolina de Sud.

”Aceasta este o epidemie, pentru numele lui Dumnezeu, şi trebuie să se oprească”, a spus Biden.

Biden, un democrat care are o lungă istorie în susţinerea restricţiilor pentru arme, a fost supus presiunii pentru a intensifica acţiunile după atacurile recente din Colorado şi Georgia. Biden a anunţat măsurile alături de vicepreşedintele Kamala Harris şi Merrick Garland, despre care a spus că va acorda prioritate violenţei armate, ca şef al Departamentului de Justiţie.

”Am avut mai multe tragedii decât putem suporta. Oamenii de pe ambele părţi ale politicului doresc acţiune ... Deci, nu mai rămâne decât voinţa şi curajul de a acţiona”, a spus Harris.

 Garland a declarat că Departamentul de Justiţie va regândi modul în care analizează cazurile penale şi investigaţiile, pentru a încerca să afle mai multe despre modelele moderne de trafic de arme.

"Armele moderne nu mai sunt turnate sau forjate, ci pot fi fabricate din plastic, imprimate pe o imprimantă 3D sau vândute în seturi de auto-asamblare", a spus Garland.

Controlul armelor este o problemă divizivă în Statele Unite, care a cunoscut un număr semnificativ de atacuri în masă mortale în şcoli şi alte locuri publice, de zeci de ani.

Al doilea amendament al Constituţiei SUA protejează dreptul de a purta arme, iar încercările statului de a limita cine poate cumpăra arme sau cum le pot transporta au fost contestate în instanţă de grupurile de lobby pro-armă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.